Zašto je ulaganje u nekretnine u Perei – predgrađu Soluna – atraktivnije?

Obalski grad Perea nalazi se u severnoj Grčkoj, na periferiji Centralne Makedonije. Nalazi se 15 km istočno od centra Soluna – drugog najvećeg grada Grčke po broju stanovnika, ekonomskom, istorijskom i kulturnom značaju. Svako ko želi da kupi nekretninu u Solunu, ali da živi daleko od gradske vreve, treba da obrati pažnju na ovo prijatno predgrađe.

Perea se nalazi na jugoistočnoj obali zaliva Termaikos, najvećeg zaliva u grčkom Egejskom moru. Prema popisu iz 2011. godine, u Perei je tada živelo 18.546 ljudi, uključujući i stanovnike obližnjeg sela Livadakija, koje čini jedinstvenu zajednicu sa naseljem. Njegova populacija je porasla skoro 6,5 puta od 1991. godine i nastavlja da raste. Shodno tome i  potražnja za stanovima u Perei takođe raste.
 
Istorija kaže da je za vreme Osmanskog carstva ovo naselje pripadalo turskom begu. 1923. godine, posle maloazijske katastrofe, ovde je stiglo 740 izbeglica. U to vreme autohtono pravoslavno grčko stanovništvo, u sklopu grčko-turske razmene, bilo je prinuđeno da napusti svoja drevna mesta stanovanja u Maloj Aziji i Istočnoj Trakiji. Naselje je, po predlogu tračkih izbeglica, dobilo naziv Nea Kalipoli. Ovo ime se odnosi na Kalipol („Lepi grad“) – grčki grad u evropskom delu Turske, koji su Turci preimenovali u Gelibol.
 
Danas se Perea, kao i ostala naselja u zalivu Termaikos, dinamično razvija zbog svoje blizine Solunu. Grad ima odličnu saobraćajnu dostupnost: do njega možete doći automobilom, taksijem ili gradskim autobusom, dok leti sa solunskog pristaništa voze i mali putnički brodovi. Zbog toga se sve više ljudi seli u Pereu, a shodno tome se razvija i njena infrastruktura. Poslednjih godina ovde se pojavilo nekoliko novih trgova, a uređeno je pešačko šetalište duž obale duge 7 kilometara.
 
Zašto vredi kupiti stan u predgrađu Soluna – Perei?
 
Ako volite grčko more, postoji najmanje 6 razloga da kupite nekretninu u regionu Perea:
 
1. Povoljna lokacija. Perea se nalazi na udaljenosti od 8 km od Međunarodnog aerodroma Makedonija - samo 10 minuta vožnje, 30 minuta vožnje do centra Soluna, 40 minuta do Kasandre (50 km) i 60 minuta do Sitonije (85 km) na poluostrvu Halkidiki. Pored toga, 15 km od Perea nalazi se regionalna trgovačka zona sa Mediterranean Cosmos, IKEA, Leroi Merlin i drugim tržnim centrima. Takođe veoma blizu (10 km) nalaze se međunarodne privatne škole u ​​kojima su predavanja na engleskom jeziku.
 
2. Život tokom cele godine. Grad ima svu neophodnu infrastrukturu, uključujući supermarkete, apoteke, male prodavnice, kafane, privatne lekare i klinike, banke, škole i druge vitalne objekte. Dakle, ovde možete udobno živeti sami ili iznajmiti svoju nekretninu kako u letnjim mesecima tako i zimi, na nekoliko sezona ili čak godina.
 
3. Kombinacija odmarališta i gradske infrastrukture. Ovde ćete dobiti savršen spoj udobnosti gradskog života i radosti opuštanja na dobro opremljenom šetalištu i peščanoj plaži od oko 2 km, sa ležaljkama i suncobranima, kao i brojnim barovima, hotelima i apartmanima svih kategorija koji su rasuti duž obale. Oni rade skoro 24 sata i stvaraju laganu atmosferu zabave. Odlične plaže Peree obeležene su Plavim zastavama, a najposećenije od njih - Kohili i Feros - imaju spasioce. Prijatno je šetati se šetalištem, diveći se moru i veličanstvenom pogledu (na primer, od Peree do plaže Agia Trijada 3,5 km), ili se sladiti odlično kuvanom svežom ribom u lokalnim tavernama.
 
4. Najpovoljnije cene nekretnina u zapadnom delu Solunskog regiona. Ovde možete kupiti nekretninu od samo 1000 evra po kvadratu. Mada, kako predviđaju stručnjaci Grekodom Development-a, sledeće godine bi cene mogle da porastu za 10 odsto. Zato je sada vreme da se obrati pažnja na ovaj region.
 
5. Investiciona atraktivnost područja. Danas mnoge nekretnine u Solunu i njegovim predgrađima kupuju stranci, posebno iz zemalja Balkanskog poluostrva.
 
6. Brzi razvoj oblasti. Solun će uskoro imati Centar za inovacije i tehnologiju, koji će postati naučno-tehnološki park 4. generacije. Thess INTEC će imati industrijske laboratorije, računarske objekte, veliki inkubator i akcelerator, konferencijski centar i fleksibilne kancelarije, kao i nekoliko obrazovnih i zabavnih objekata.

 Ponude nepokretnosti

Stan 100m2 , predgrađe Soluna,
cena na upit
kod nepokretnosti – 44478

 

Stan 83m2, predgrađe Soluna,
cena na upit
kod nepokretnosti – 30646

 

Kliknite ovde, kako biste videli sve ponude za nekretnine u predgrađu Soluna

Prijava za Newsletter