Povećanje cena na tržištu nekretnina u Grčkoj

Pnademija novog koronavirusa je svakako uslovila posebnu krizu na grčkom tržištu nepokretnosti. Ali ta kriza pogađa najviše deo tržišta koji se odnosi na izdavanje. Svi koji žele da kupe nekretninu u Grčkoj treba da znaju da cene ne samo da nisu pale, već su nastavile da rastu.

Podaci kojima barata odstek za statistiku u Nacionalnoj Banci Grčke pokazuju da je cena stanova u Grčkoj porasla u proseku za 3,2% u odnosu na 2019. Od početka 2020 vrednost stambenih objekata je porasla u proseku za 4,5%. To se deilo uprkos činjenici da su tokom 2019 cene već porasle 7,2% u odnosu na prethodnu godinu. Pogledajmo detaljnije celu situaciju.

Tokom perioda JUL-Septembar 2020, stanovi u novim zgradama ( ne starijim od 5 godina) dobili su 4,2% na vrednosti, ako poredimo isti period za 2019. Stanovi u preprodaji pokazuju nešto umereniji rast u ceni, 2,6%. Treba napomenuti da je prošlogodišnji rast cena stanova u novim zgradama bio 7,7%, a u starim 6,9%.

Posebnosti različitih delova države

Ako detaljnije proučimo mapu, primetićemo veliki skok u cenama stanova u oblasti oko Atine. Već u trećem kvartalu beležimo rast u ceni kvadrata od 5,6%. Stopa razvoja u Solunu je nešto manja, samo 4,3%. U manje popularnim oblastima, vrednost nepokretnosti je porasla za svega 1,5%.

U manjim gradovima možete priuštiti nekretnu i po nižim cenama, jer je u proseku cena opala za 0,3%. Treba naglasiti da je pandemija i te kako uticala i bila prisutna, jer je u 2019, kada nije bilo pandemije, cena u odnosu na 2018 porasla i to za:

• Atina -  10,5%

• Solun –  6,9%

• druge, turistički popularne destinacije –  4,5%

• mali gradovi –  3,7%

Trenutno je prosečan rast cena stambenih objekata 7,4%The average yearly raise in prices of residence sales is currently at 7,4%. Prosečan tromesečni rast je u tećem kvartalu bio nepromenjen , ako pogledamo 2019 – 3,4%. Ovi podaci govore da je interesovanje za stambene objekte i dalje jako populano kod investitora i da izgradnja istih donosi prihod, isto kao i kod stranih kupaca koji žele da priušte kvadrate u EU.

Prijava za Newsletter