Sada 581! Grčka je na drugom mestu u svetu po broju plaža sa Plavom zastavom

Zalasci i izlasci sunca na obali mora, meditacija u netaknutoj grčkoj prirodi, minimum komunikacije sa urbanom civilizacijom – pitamo se, šta može biti bolje od ovoga? Svetska turistička praksa, međutim, pokazuje da velika većina modernih turista to uopšte ne ceni, već ceni besprekornu organizaciju mesta na plaži u odmaralištu.

Idealna čistoća peska, šljunka i vode, pešačka udaljenost do infrastrukture na plaži, sportskih i zabavnih atrakcija, dečija animacija, zagarantovana bezbednost, nedostatak nametljive invazije privatnost - to plaćaju turisti koji više vole pitome, i  plave plaže, odnosno plaže obeležene Plavom zastavom. Ova univerzalna oznaka kvaliteta za ceo svet potvrda je besprekorne reputacije hotela na samoj plaži.

A evo i dobrih vesti: Grčka je zauzela drugo mesto u svetu po broju plaža sa plavom zastavom. Ovo je 23. maja saopštio grčki ogranak Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE), ažurirajući statistiku: sada je 581 grčka plaža dobila oznaku Plave zastave, i to uprkos činjenici da sezona 2022. tek počinje.

 

Gde se nalaze Plave plaže Grčke?

Mapa grčkih „Plavih plaža” pokazuje da se najveći broj destinacija za odmor koje ispunjavaju najviše ekološke i bezbednosne zahteve nalazi na severnom poluostrvu Halkidiki. Ovde ima više nagrađenih plaža koje privlače turiste snežno belim peskom i tirkiznim Egejskim morem - ukupno ih je 96. Nešto manje „Plavih zastava“ nalazi se na Atici, Kritu i Rodosu.

„Blagosloveni smo kao turistička zemlja“, čestitala je zamenica ministra turizma Sofija Zaharaki svima koji su uključeni u turistički sektor.

Istovremeno, Sofija Zaharaki je dodala da će iz budžeta iz Fonda za oporavak stići još 140 miliona evra za izgradnju novih pristaništa koji će plaže učiniti pristupačnijim.

Zadovoljna je zvaničnim prognozama za početak sezone. „Ove godine će broj putnika i turista premašiti i najluđa očekivanja“, rekla je zamenica ministra.

Šta je potrebno da bi plaža dobila Plavu zastavu?

Plava zastava se dodeljuje plažama koje ispunjavaju i održavaju niz strogih ekoloških kriterijuma, kao i ispunjavaju povećane zahteve bezbednosti i pristupačnosti.

Nagrada je ustanovljena u Francuskoj 1985. Francuske plaže su je prve dobile, uvodeći inovativne sisteme za prečišćavanje otpadnih voda za poboljšanje kvaliteta vode za kupanje. Nakon toga, Fond je uveo koncept „Plave zastave“ kao opšte šeme promocije i razvoja životne sredine.

Sve lokacije 2022. godine mogu se videti na mapi: www.blueflag.global

Prijava za Newsletter