Cene nekretnina na Kipru nastavljaju da rastu

Podaci koje je objavila Centralna banka Kipra krajem 2021. obradovaće vlasnike nekretnina na ovom ostrvu. Cene kuća i stanova na Kipru su porasle. Na godišnjem nivou rast je iznosio 1,2%. Prema mišljenju stručnjaka, 2021. godine kiparsko tržište nekretnina se prilagodilo efektima pandemije. Dakle, treba očekivati dalji rast stanogradnje.
 
Centralna banka Kipra je u 2021. godini zabeležila rast cena stambenih nekretnina na domaćem tržištu. Prema rezultatima četvrtog kvartala porasli su za 0,5%, prema rezultatima godine - za 1,2%. Prema regulatoru, povećana potražnja za stanovima dovela je do ovakvih rezultata. Autori izveštaja sugerišu da je državna šema subvencionisanja kamata stimulisala kiparske porodice da kupuju stanove kao svoj prvi dom. S druge strane, želja Kiprana da imaju sopstvenu imovinu uvećana je visokim prihodima od zakupa.
 
Cene stanova na Kipru rasle su neravnomerno i na kvartalnom i na godišnjem nivou. Tako su u Nikoziji i Limasolu pali za 0,3% po kvartalu. U istom periodu, vile u Famagusti, Pafosu i Larnaki poskupele su - za 0,7%, 1,5% i 2,1%. Na godišnjem nivou, slika je drugačija. Kuće u Nikoziji i Famagusti pojeftinile su za 1,2%, odnosno 0,7%. U Pafosu su cene porasle za 1%, a u Larnaki i Limasolu - za rekordnih 2,9% u odnosu na druge regione.
 
Cene stanova potvrđuju validnost pretpostavke Centralne banke: rasle su svuda osim u Famagusti. Ovde je, prema rezultatima četvrtog kvartala, cena stanova smanjena za 0,2%. Ali čak i u Famagusti, na godišnjem nivou, cene su pokazale rast od 4,9%. U svim ostalim regionima, stanovi su stalno rasli i kvartalno i na godišnjem nivou. Tako su u Pafosu cene porasle za 1,7% i 3,6%, respektivno, u Limasolu - za 0,8% i 3,9%, u Nikoziji - za 0,7% i 2,4%, u Larnaki - za 0,7% i 5,5%.
 
Poskupljenje stanova i privatnih kuća Centralna banka povezuje sa povećanom tražnjom. Kiprani su aktivno počeli da kupuju nekretnine, što je dovelo do povećanja cena. Stranci još nemaju jak uticaj na tržište nekretnina, pokazujući stabilnu potražnju. Neki stručnjaci smatraju da je ukidanje programa državljanstva putem investicija povećalo njihov fokus na pristupačno stanovanje.

Prijava za Newsletter