Grčka i njen ekonomski razvoj tokom pandemije - primer za sve zemlje EU

Grčka i njen ekonomski razvoj tokom pandemije - primer za sve zemlje EU.

Novinari nemačkog poslovnog magazina Handelsblatt primetili su da finansijska pomoć iz Fonda za oporavak ima blagotvoran učinak na grčku ekonomiju. Planirano je da se novac iz Brisela potroši na ekonomski razvoj zemalja južne Evrope. Danas se veliki  akcenat stavlja upravo na sektor turizma. Međutim, vrlo brzo će i drugi poslovni sektori početi da se poboljšavaju - farmaceutska industrija, IT sektor, energetika i logistika.

Investicioni program za ponovno pokretane državne ekonomije naziva se „Grčka 2.0“. Ove godine predviđeni iznos finansijske pomoći Evropske unije iznosiće 30 milijardi evra, a ukupan broj očekivanih investicija - do sto milijardi. 13. jula je etapni razvojni plan Grčke pregledan i odobren kod ministra finansija, o čemu je na Tvitteru izvestio Kiriakos Mitsotakis. Prema njegovim rečima, ovaj trenutak je zaista istorijski za njegovu zemlju i od sada započinje faza praktične implementacije planova.

„Handelsblat“ dodaje da će Grčkoj trebati mnogo vremena da se oporavi od ekonomskih posledica pandemije koronavirusa. Globalna pošast  zadesila je zemlju u vreme kada je tek počela da rešava probleme sa desetogodišnjom dužničkom krizom. COVID-19 je sprečio grčku Vladu da izađe iz najveće recesije od rata. U 2020. godini BDP drevne zemlje opao je za 8,2%.

Međutim, početak 2021. godine pokazao je da je pad samo privremena pojava. Grčka ekonomija je poslednjih meseci iznenađujuće brzo oporavlja. Iako pandemija ne posustaje, ovaj tempo razvoja omogućiće oporavak BDP -a u bliskoj budućnosti. Ako se problem koronavirusa uspešno reši vakcinacijom, ostaje samo videti koliko će se brzo Grčka uzdići u odnosu na druge zemlje članice EU.

Glavni ekonomista nemačke banke Barenberg Holger Shmidling izneo je svoje prognoze. Prema njegovim rečima, nakon okončanja pandemije i potpunog obnavljanja turističkog toka u Grčku, izgledi za ekonomiju zemlje postaće prilično dobri. Već možemo primetiti porast stepena poverenja međunarodnih investitora u grčke kompanije.

Dodatna finansijska pomoć iz bratskih zemalja dovešće do toga da Grčka postane pravi šampion ekonomskog rasta u Evropi 2021. godine. Potencijal zemlje je ogroman, a kompetentno upravljanje finansijama može biti primer drugima.

Prijava za Newsletter