Najatraktivnije oblasti na Kipru za investicije

Informacije o Kipru

Ekonomija

Od 2008, Kipar je član Eurozone, i umesto kiparske funte sada koristi euro. Po svom GDP-ju, ostrvo je bilo ispred Italije. Zemlja je članica EU, Saveta Evrope i mnogih drugih međunarodnih organizacija.

Kvalitet života

Na ostrvu nema domova za stare, sirotišta, prosjaka ili beskućnika.

Skoro svi Kiprani govore engleski, a mnogi od njih znaju i ruski. Prema procenama, na 1000 stanovnika dolazi 750 automobila, što je jedan od najvećih odnosa u svetu.

Obrazovanje

Ostrvo ima jedan od najboljih sistema srednjeg obrazovanja u celom Mediteranu. Treći stepen obrazovanja je baziran na britanskom modelu, ali je ujedno mnogo jeftiniji od onog u Ujedinjenom Kraljevstvu. U zemlji postoji 9 institucija viskog obrazovanja  - 3 državne i 6 privatnih.

Klima i ekologija:

Kipar ima oko 320 sunčanih dana u godini, pa se može kupati u moru čak i u novembru. Tokom zime, u planinama ima dovoljno snega za skijanje. Nema velikih zagađivača u vidu fabrika i proizvodnih pogona.

Zabava i znamenitost

Grad Pafos je sam po sebi spomenik svetske kulturne baštine i pod UNESCO-vom je zaštitom.Više od 55 plaža nosi oznaku Plave zastave jer ispunjavaju najviše standarde zaštite okoline. Ostrvo nudi sve moguće vidove zabave: morske aktivnosti, golf, jahanje, skokovi, biciklizam, tenis, skijanje, krstarenja, kulturne manifestacije, welnes programi, izleti i sl. Visok životni standard na ostrvu privlači ne samo veliki broj turista i imigranata, već i investitore koji žele da ulože i da imaju dobit. Cilj investiranja može biti različit, od kupovine imovine koja bi služila kao letnja rezidencija i za izdavanje kada se ne koristi, do investiranja u komercijalne objekte ili stanove za studente.

Najatraktivnije lokacije, što se tiče investicija na Kipru, su veći gradovi poput Limasola, Pafosa, Larnake, nikozije i Amohostosa.

Limasol

Ovo je ne samo najveći grad na obali, već je i najveći turistički centar, mesto poslovnih zbivanja, luka i odmaralište. Zbog svega toga, cene nekretnina u ovom gradu su nešto veće od cena nekretnina u drugim delovima ostrva.

U višespratnicama u Limasolu mogu se naći  luksuzni stanovi koji privlače investitore širom sveta. Rekordni broj kupoprodaja se ostvari u ovom gradu svake godine. Stoga je, pre smanjenja od 31% u 2020oj, u poređenju sa 2019om,  registrovano  548 kupoprodajnih ugovora. 

Ponuda za Limasol

Apartment 112 sq.m.

Apartment 108 sq.m.

Apartment 80 sq.m. 

Pafos

Pafos je grad sa najviše poseta na Kipru. Ako želite da kupite nepokretnost na Kipru, ponuda u Pafosu je takva da odgovara svim vrstama kupaca. Možete kupiti vilu na plaži ili manji, jeftiniji stan. Na profit koji nekretnina može doneti utče i blizina međunarodnog aerodroma, blizina velikog parka kao i blizina jednog od najvećih rizorta koji se nalazi nedaleko od grada.

Ove godine, Pafos je uspeo da pretekne Limasom  po broju kupoprodaja koje potpisuju strani državljani. Uprkos tome što je, tokom prva tri tromesečja 2020 potpisan samo 261 ugovor, u čak 92 slučaja radi se o kupcima koji su državljani država izvan EU. ( u Limasolu je ta brojka bila 86).

Ponuda u Pafosu:

Villa 300 sq.m.

Villa 116 sq.m.

Villa 250 sq.m.

Larnaka

Larnaka je treći po veličini grad na ostrvu, poslovni i turistički centar. Kupovina stana ili druge nepokretnosti u ovom gradu smatra se dobrom investicijom. U južnom delu grada nalazi se čuvena Mekenzi plaža, međunarodni aerodrom i slano jezero Aliki. U predgrađu se nalazi prvi britanski univerzitet na Kipru UCL i privatna škola American Academy.

Ponuda nepokretnosti u Larnaki je drugačija od one u Pafosu i Limasolu i uglavnom se radi o stanova i hotela. Ponuda individualnih  luksuznih vila je mala, ali postaje sve dinamičnija sa izgradnjom novih marina, restorana i šoping molova. 

Ponuda u Larnaki:

Villa 182 sq.m.

Apartment 99 sq.m.

Apartment 97 sq.m.

Nikozija

Nikozija je prestonica i administrativni centar gde su smeštene Vladine i državne institucije. Grad je u unutrašnjosti ostrva, daleko od plaža, pa stoga nije toliko popularan turistima i investitorima.

Sa druge strane, Nikozija je obrazovni centar zemlje, pa se trvaraju mogućnosti za komercijalne sadržaje, kao i isplativost posedovanja stanova za izdavanje, pre svega za studente.

Ponuda u Nikoziji:

Apartment 166 sq.m.

Apartment 76 sq.m.

Apartment 127 sq.m.

Amohostos:

I pored toga što je temperatura vode zimi oko 15-17 stepeni, i plaže u okolini su prijatne za turiste, Amohostos se smatra sezonskim rizortom. Stoga bi  kupovina nepokretnosti u toj oblasti bila dobra za letnji odnmor ili kratkoročni zakup.

Ponuda u Amohostosu:

Villa 178 sq.m.

Villa 150 sq.m.

Villa 168 sq.m.

Opšte govoreći, tokom 2020, postalo je jasno da je moguće raditi posao na daljinu, sa bilo kog mesta u svetu. Nakon što se situacija u svetu popravi, očekuje se porast interesovanja u oblastima kao što su turizam i kupovina nepokretnosti u inostranstvu. Tapao, lep i sunčani Kipar će, nedvosmisleno, imati koristi kako od investicija u vidu kupovine nepokretnosti, tako i od turizma.

Prijava za Newsletter