Stari atinski aerodrom Elinikon postaje luksuzni kompleks

Od 1938, Ellinikon je bio jedini atinski međunarodni aerodrom. Zatvoren je nakon 63 godine uspešnog rada. Ta odlika je doneta 2001, jer su se stvorila potreba za novim, modernijim  aerodromom koji bi mogao da primi sve goste Letnjih Olimpijskih Igara 2004.

Prvi koraci

Pre nekoliko godina, grčka Vlada se odlučila da pokrene pitanje rekonstrukcije područja aerodroma, koji se nalazi 7km južno od grada.  Usvojen je investiciono turistički projekat, ali je njegova realizacija bila odložena zbog masovnog protivljenja udruženja za zaštitu sredine, predstavnika iz oblasti građevine i stanovnika te oblasti. Protestima se pridružio i državni arheološki institut.

Projekat je u delo trebalo da sprovede kompanija Lambda Development, privlačenjem investisticija iz Kine i iz arapskih zemalja. Po tom projektu, napušteni areodrom bi trebalo preobraziti u veliki kompleks luksuznih hotela, restorana, kazina i marinu. Troškovi ove transformacije su procenjeni na 8,087,400€.

Žalbe i prigovori

Javnost je izrazila nezadovoljstvo prema jednom ovakvom projektu, zaključivši da bi to moglo da nanese štetu okolini i tvrdeći da će sam aerodrom, koji predstavlja kulturnu baštinu, izgubiti na autentičnosti.

Sudije suda najviše istance su odbile sve prigovore udruženja za zaštitu i lokalnih rezidenata, čiji se najveći prigovor odnosio na izgradnju 6 građevina od po 200m na području aerodroma. Po njihovom mišljenju, to bi dovelo do propadanja i degradacije celokupnog okolnog pejzaža.

Predstavnici iz oblasti građevine i agencije za nekretnine su se protivili, tvrdeći da će visoke zgrade zakloniti pogled na more drugim objektima, i time uticati na obaranje njihove vrednosti.

Sud je odbacio i protivljenja arheoloških službi, tvrdeći da su ona neosnovana jer prostor aerodroma ne potpada pod njihovu nadležnost i nije prostor ni od kakve posebne estetske ili istorijske važnosti.

Rešenje sudskog spora

Inicijatori projekta su dobili ovaj spor. Kako bi se ubrzao postupak implementacije projekta, Lambda Development je  prostor aerodroma uzela pod zakup i započela izgradnju. Uz to, državni organi pružaju punu podršku kompaniji kako bi se projekat priveo kraju.

fotografije: https://thehellinikon.com/en/

Prijava za Newsletter