Porast cena zakupa u Grčkoj kao razlog za kupovinu imovine

Ukidanje većeg dela ograničenja na „brza“ putovanja koja su pratila pandemiju COVID-19 već se isplatilo. Ljudi koji cene aktivnosti na otvorenom i nova iskustva vratili su se svom uobičajenom načinu života. Dok se bude se u kišnoj Rigi ili u maglovitom Talinu, odmah odlučuju da za vikend odu u Atinu, Solun ili na grčka ostrva.

Koliko je njihov broj veliki svedoči i kratak uvid u izdavanje stanova u Grčkoj. Već početkom aprila postalo je očigledno da će u 2022. promet na tržištu kratkoročnog zakupa stanova biti višestruko veći nego što je zabeležen pre pandemije.

Grčki stručnjaci procenjuju da se radi o više od 1,4 milijarde evra dobiti.

Ne tako davno, u Atini je održana godišnja konferencija BnB Greece, na kojoj je Marta Vilson, vodeći analitičar kompanije AirDNA koja istražuje grčko tržište, objavila smele brojke: danas već možemo da govorimo o pokrivanju 94,9% indikatora za 2019. godinu. Što se tiče poređenja sa 2020, ovde se predviđa 1,33 milijarde evra (u 2020. – 790 miliona evra).

Da su izgledi za promet od kratkoročnog iznajmljivanja grčkih nekretnina najbolji u Evropi, svedoči i broj rezervacija za letnje mesece već pre 1. marta. Već su za 232 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Grčka je nešto ispred Portugala i daleko ispred Hrvatske, Italije i Španije.

Gde strani turisti planiraju da odu za praznike i vikende?

Pogledajmo bliže koliko je interesovanje za rezervacije naglo poraslo od prošle turističke sezone:

Krit - za 306%
Dodekanez - za 302%
Atina - za 248%
Kikladi - za 233%
Jonska ostrva - za 230%

A ovo su samo pokazatelji "ozbiljnog" bukiranja. Postoji i statistika spontanih noćenja grčkih gostiju koji su tom prilikom boravili po nekoliko dana. Ovde su brojke takođe indikativne: na ostrvima Sporada noćenje je poskupelo za 26%, na Peloponezu za 19%, u Atini za 12%. Gostoprimstvo na Kikladima košta nešto manje, ali opšti trend je očigledan: ljubiteljima čestih poseta Mediteranu isplativije je kupiti nekretninu u Grčkoj nego da troše novac na iznajmljivanje.

A ovo je još uvek „predsezonska” situacija: Marta Vilson je upozorila da se, kako se leto približava, sve može promeniti. Na kraju krajeva, u letnjim mesecima pada 60% godišnje potražnje, kada cene nekretnina u Grčkoj izgledaju kao daleko manje opterećenje od zbirnih troškova kratkoročnog zakupa.

Iznajmljivanje - razlog za kupovinu stana u Grčkoj

Nakon analize situacije, treba napomenuti da je kupovina stana u Atini, Solunu ili na grčkim ostrvima odličan investicioni projekat u Grčkoj. Stopa rasta koju je zemlja pokazala od oktobra 2021. do februara 2022. ukazuje da se dobit od kratkoročnog iznajmljivanja imovine kupljene u Grčkoj neće dugo čekati.

Prijava za Newsletter