Iznajmljivanje nekretnina na Kipru postaje sve skuplje

Prema nezavisnoj kompaniji ViRE, interesovanje za iznajmljivanjem stanova na Kipru nastavlja da raste. U oktobru-decembru prošle godine zakupnina za privatne kuće porasla je za 1,7 odsto, a za stanove za 1 odsto. Ipak, u ovom periodu bilo je isplativo zakupiti maloprodajne prostore: prosečne cene su pale za 1,3% za skladišta i 1,4% za kancelarije. Zakupnine za rekreacijske nekretnine su takođe povećane: povećanje je iznosilo 1,5% i 2% za stanove i privatne kuće, respektivno.
 
Generalni direktor ViRE-a Pavlos Loizu napominje da investitori žele da zarade više, s obzirom na to da su pristupačne hipoteke, stabilno tržište rada i odložena potražnja za nekretninama na Kipru bili glavni podsticaji tržišta poslednjih godina. Što se tiče komercijalnih nekretnina, do sniženja cena došlo je zbog prenošenja glavne delatnosti sa prodavnica na internet. Drugi faktor je nedavno otvaranje velikih tržnih centara u Larnaki i Nikoziji, kao i restrukturiranje bankarskih institucija, koje smanjuju broj ekspozitura i zapošljavaju manje osoblja. Oblast delatnosti kompanije ViRE su konsultantske usluge i upravljanje nekretninama.
 
Kada je reč o pokazateljima za celu godinu, ovde se trend rasta zadržava u okvirima od 2% za stanove, 0,4% za domaćinstva, 0,9% za nekretnine za odmor. Stope zakupa maloprodajnih prostora su u toku godine smanjene za 5,5%, kancelarija - za 6,7%, skladišta - za 3,2%, pansiona - za 1,4%.
 
Povećanje cena zakupa posebno je primetno u Larnaki. Ovde su cene zakupa apartmana za odmor za oktobar-decembar porasle za 6,3% u odnosu na jul-septembar 2021.

Evo i vesti za one koji žele da kupe nekretninu na Kipru. Cena stanova u četvrtom tromesečju veća je za 1,4%, a privatnih domaćinstava za 0,5% u odnosu na prethodni period. Maloprodajni prostori su pojeftinili za 0,5%, magacini - za 2%, a kancelarije u poslovnim centrima - za 0,3%. Kupci stanova za odmor moraće da plate 1% više nego u periodu jul-septembar. Troškovi turističkog stanovanja su blago pali: razlika u odnosu na prethodni period iznosila je 0,1%.
 
Porast cena nekretnina za godinu iznosio je 2,2% za stanove i 0,7% za stanove za odmor. Privatne kuće i pansioni pojeftinili su u odnosu na 2020. za 0,5%, odnosno 3,7%. Opale su cene za kancelarije (-2,1%), maloprodajne objekte (-3,4%), magacinske zgrade (-4,5%).
 
Postoji nekoliko razloga zašto nekretnine na Kipru postaju sve skuplje: povećanje troškova građevinskog i završnog materijala, kao i povećana potražnja za stanovanjem od strane kupaca, uključujući i kupce iz drugih zemalja.

Prijava za Newsletter