Nekretnine u Limasolu. Statistika

Kipar je poznat po svojoj blagoj klimi, ukusnoj kuhinji i jednostavnosti procesa kupovine nekretnina. Prema podacima nezavisne kompanije VIRE, na Kipru je u proteklih pet godina realizovano preko 100.000 kupoprodaja nepokretnosti, od kojih su većinu kupili stranci. Limasol je lider u prodaji nekretnina: u njegove tri opštine sklopljeno je više od 14 hiljada transakcija u ukupnom iznosu većem od 6 milijardi evra.

Prosečna kupovna cena nekretnina na Kipru varira od 110 hiljada do 314 hiljada evra. U Limasolu je prosečna cena oko 179 hiljada evra. Prema izveštaju kompanije, potražnja za nekretninama u Limasolu je u porastu svake godine. Samo u gradu Limasolu za 5 godina realizovano je oko 8 hiljada transakcija nekretninama.

Uprkos pandemiji koja je u toku, 2021. godina se pokazala kao izuzetno uspešna godina za tržište nekretnina na Kipru. Stručnjaci smatraju da će se trend rasta tražnje nastaviti i naredne godine. Generalno, potražnja za nekretninama na Kipru je sada na najvišem nivou u poslednjih 10 godina. Iako je bio veći do 2008. godine, daje nadu za rast u narednih nekoliko godina. Na rast prodaje uglavnom utiču stanovi koji se nalaze u gradskim centrima. Kiprani su takođe postali aktivniji u kupovini kuća u predgrađima. Broj kupoprodaja povećan je programom podsticaja za mlade parove, koji im omogućava da dobijaju subvenciju za kupovinu stana od 1,5% četiri godine. Cene nekretnina rastu kako zbog poskupljenja građevinskog materijala, tako i zbog poboljšanja materijalnog stanja stanovnika ostrva.

Glavni kupci nekretnina na Kipru su Kiprani, kao i građani Velike Britanije i zemalja EU. Interesovanje državljana trećih zemalja neznatno je smanjeno zbog ukidanja programa državljanstva investicionim ulaganjem.

Statistika prodaje nekretnina u Limasolu za 2021. godinu očigledno govori o rastućoj potražnji, koja će se najverovatnije nastaviti u 2022. Nekretnine na Kipru danas su prilično dobar način da investirate svoja sredstva: u zadnjih 10 godina cene su porasle za 85% . U 2021. godini pojavilo se mnogo novih, zanimljivih projekata vodećih evropskih građevinskih kompanija. Kada kupujete stan u izgradnji, možete uštedeti značajan deo budžeta.

Prijava za Newsletter