Međunarodne kompanije ulaze na tržište Grčke

Grčka se ponovo našla na meti stranih investicija. Primetan je pojačan interes kodvelikih međunarodnih kompanija među kojima su i Cisco, Volkswagen, Pfizer, SAP, Tesla, eBay i Amazon. Pre oko godinu dana svi oni su započeli rad na profitablinim projektima u partnerstvu sa privatnim i javnim sektorom. Dok su neke od njih tek otkrile grčko tržište, druge samo dodatno pojačavaju i učvrđćuju svoje prisutstvo.

Grčka vlada ulaže sve napore da privuče međunarodne investicije u Grčku. U pokušaju da stvori ugodnije poslovno okruženje, vlada reformiše administrativni sistem, čime značajno smanjuje birokratske barijere. Očekuje se da će politika potsticaja preduzetništva dramatično povećati broj investitora.

Većina predloženih projekata su visokotehnološki. Ovo će povećati domaću potražnju ne samo za radnicima, već i za inženjerima, naučnicima i IT stručnjacima. Na taj način će se moći zaustaviti ili bar usporiti odliv intelektualnog ljudskog kapitala.

Cisco

Cisco će uskoro osnovati međunarodni centar za razvoj tehnologije i obrazovanje u digitalnoj oblasti u Solunu. Procenjena vrednost projekta je 12 miliona evra. Osnovni zadatak centra je da predstavi Cisco tehnička i informatička rešenja u ključnim oblastima: zdravstvo, izgradnja infrastrukture, organizacija života u naseljima, turizam itd.

Zbog pogodne geografske lokacije Grčke, Cisco će moći da realizuje slične projekte u zemljama Jugoistočne Evrope i Balkanskog poluostrva.

Volkswagen

Ulaganje u Grčku takođe doprinosi razvoju „zelenog” segmenta privrede. Zajedno sa Folksvagenom, zemlja je pokrenula pilot projekat o ekološkoj transformaciji na ostrvu Astipalea. Auto gigant je već obezbedio seriju vozila, a 2023. biće izgrađena solarna elektrana od 3 megavata. Delimično će zameniti ekološki štetne dizel generatore, pokrivajući 60% potreba za električnom energijom i obezbeđujući „zelenu“ energiju za električna vozila.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, grčki premijer Kirijakos Micotakis i predsednik Folksvagena Herbert Dis objavili su iznos investicije (svaka strana ulaže 10 miliona evra) i obećali da će transformacija biti završena do 2026. Kao rezultat toga, emisija CO2 će biti smanjena za 5.000 tona.

traction.gr

Amazon

Amazon CloudFront Edge server je pokrenut u Atini na inicijativu ovog svetskog lidera u internet trgovini. Postao je ključna veza koja ujedinjuje Amazonove lokacije u jugoistočnoj Evropi u jednu mrežu.

Kompanija i nadležne državne Agencije potpisale su memorandum o saradnji u oblastima digitalizacije, razvoja informacionih tehnologija, izgradnje odgovarajuće infrastrukture itd.

OT.gr Newsroom

Pfizer

Na inicijativu američkog farmaceutskog giganta otvorena su dva međunarodna centra u Solunu. Jedna se bavi poslovanjem i pratećim uslugama, dok se druga bavi razvojem novih digitalnih tehnologija. Pfizer je uložio 650 miliona evra.
Otvaranjem solunskih centara otvoreno je 700 dodatnih radnih mesta za visokokvalifikovane kadrove. Među njima pedesetak bi bili Grci sa iskustvom u inostranstvu, voljni da svoja znanja i veštine podele sa svojim kolegama.

 greekreporter.com

Ukupna ulaganja u Grčku u 2021. godini iznosiće oko milijardu evra. Očekuje se da će ovaj brzi razvoj povećati aktivnost nekretnina i cene nekretnina.

Prijava za Newsletter