Turizam doprinosi oporavku grčke ekonomije u 4. kvartalu 2022. godine

Turizam doprinosi oporavku grčke ekonomije  u 4. kvartalu 2022. godine 

 

Novinska agencija "Assoc. Press" prenosi da grčka vlada beleži brz rast ekonomskih pokazatelja. Povraćaj gubitaka odvija se mnogo bržim tempom nego što se moglo očekivati.

Grčka se postepeno oporavlja od ekonomske krize. Tokom protekle godine rast je zabeležen dva puta. Očekuje se stopa rasta od 6,1 posto ove godine, a dalja stopa rasta od 4,5 posto se očekuje u 2022. Kao rezultat toga, nivo proizvodnje bit će veći nego pre širenja pandemije. Ove informacije je izneo grčki Premijer tokom sastanka kabineta Vlade u Atini.

Nacrt budžeta za 2022. nedavno je prođao rasparvu u Skupštini, a konačno odobrenje je planirano za naredni mesec. Kao što je poznato, Grčka je bila jedna od evropskih zemalja najviše pogođenih epidemijom Covid-19. Tokom pandemije privredni rast zemlje pao je za više od 8 procenata - zastrašujuća brojka!

Ekonomija će rasti uz povećana ulaganja.

➥ Tokom pandemije, privatna ulaganja u grčku ekonomiju opala su za 0,6 posto, ali stručnjaci procenjuju da će se ove godine povećati za 14 posto, a sledeće godine za više od 11 posto. Očekivano povećanje udela uvoza za 6,6 odsto do kraja 2021. godine i za skoro 9 odsto tokom 2022. godine omogućiće prevazilaženje perioda "pandemije", koji je 2020. bio 6,8 odsto.

➥ Vredi napomenuti da je 2020. stopa nezaposlenosti u Grčkoj bila 16,3 odsto, dok je u ovoj godini pala na 16 odsto, a sledeće godine planirano je da padne na 14,3 odsto.

➥ U nacrtu budžeta se naglašava da bi, zahvaljujući Nacionalnom programu obnove, bruto domaći proizvod trebalo da poraste za 2,9 odsto 2022. godine. Opšti plan vakcinacije, sačinjen radi vraćanja zemlje u „normalan“ život, doprineće stabilizaciji u svim sferama, posebno u ekonomskoj sferi.

➥ Štaviše, povrataku normalu stabilizovao bi pokazatelje finansijskog učinka. Kao rezultat toga, grčki turistički sektor, koji je pretrpeo ogromne gubitke, dobiće značajnu podršku i šansu za potpuni oporavak. Očekuje se da će prihodi od turizma porasti za skoro 60 odsto u odnosu na tekuću godinu.

 

Prijava za Newsletter