Grčka - razvoj turizma i ulaganja u nekretnine

Grčka - razvoj turizma i ulaganja u nekretnine

Turizam je sfera ekonomije koja je u stalnom razvoju širom sveta. To postaje jasnije sada kada se svet „budi“ nakon pandemije virusa covid. Ova tendencija od posebnog značaja za Grčku jer turizam obuhvata značajan deo njene ekonomije.

Oblast turizma u Grčkoj 

Gospodin Bakasa je ovako prokomentarisao: „Naša zemlja bi nesumnjivo mogla postati „jabuka razdora “za svetski turizam u narednim godinama. Turistička industrija igra važnu ulogu u ukupnom BDP -u zemlje i nastavlja da raste. Bogata istorija, kultura Grčke, kao i njene prirodne lepote i odmarališta doprinose tome. Osim toga, turiste privlače relativno niske cene u Grčkoj u odnosu na Zapadnu Evropu.

Prema studiji sprovedenoj u septembru 2020, Grčka je zauzela sedmo mesto na listi najpopularnijih turističkih destinacija u svetu, odmah iza:

▪ Španije;

▪ Francuske;

▪ Italije;

▪ Njemačke;

▪ Ujedinjenog Kraljevstva;

▪ SAD-a.

Uzimajući u obzir samo goste iz evropskih zemalja, Grčka čvrsto zauzima šesto mesto, prestigavši SAD. Na tržištima van Evrope zemlja pada na desetu poziciju. Popularna odredišta u Aziji (Tajland, Japan) i Meksiku nadmašuju Grčku.

Ulaganja u nekretnine u Grčkoj i na Kipru

Grčki turistički sektor stvara povoljne investicione mogućnosti i uslove. Uprkos pandemiji koronavirusa, oko Atine je već izgrađeno 16 novih hotela. Očekuje se da će u dogledno vreme otvoriti i primiti prve goste.

↠ Blaga klima, živopisna priroda i toplo more privlače veliki broj kupaca na Kipru i u drugim delovima Grčke. Strani državljani se opredeljuju kako za nekretnine stambene namene (stanove, vile i vikendice), kao i razne poslovne objekte: hotele, komercijalne paviljone itd.

↠ Prvi svoje praznike obično provode u kupljenim kućama. Mnogi ljudi biraju Grčku za stalni boravak. Ovi drugi planiraju razvoj poslovanja u evropskoj zemlji sa perspektivnom ekonomijom i pogodnim uslovima za poslovne aktivnosti.

↠ Danas turizam, strana ulaganja u nekretnine i drugi ekonomski sektori igraju važnu ulogu za Grčku. Oni čine glavni deo post-pandemijske strategije ekonomskog razvoja.

Prijava za Newsletter