5 razloga da ovog leta posetite Grčku

5 reasons to visit Greece this summer

Greece

Grčka je jedna od najstarijih zemalja u Evropi, jedan pravi istorijski i arhitektonski spomenik, sa predelima izuzetne lepote, preukusnom mediteranskom hranom, prelepim plažama i sa preko 300 sunčanih dana u godini. Grčka nudi izuzetnu raznovrsnost mesta za zabavu za svačiji ukus ili interesovanja. Još uvek razmišljate? Pogledajte listu pet razloga zašto biste morali da posetite Grčku ovog leta. Grčka viđena očima jednog turiste.

Plaže

 

Grčka nije samo najstarija država u Evropi, već je i država sa najvećim brojem plaža. Grčka zauzima prvo mesto po dužini peščanih plaža. Osim toga, ove plaže zadovoljavaju svačije ukuse i, prema grčkom zakonu, sve plaže su javno dobro i svi moraju imati pristup njima. Da li želite da se opustite na suncu, uživate u neverovatnom pogledu i napravite gomilu fotki za Instagram? Uputite se na plažu Navagio, na ostrvu Zakintos. 1980 godine ovde se desio brodolom švercerskog broda i od tada olupina je postala deo pejzaža. Ljubitelji tropskih rajeva bi trebalo da obiđu Halkidiki i 5km dugu plažu Bousoulas. Da li želite da sretnete neku poznatu ličnost na odmoru? Najverovatnije će se to desiti ako posetite Mikonos i plažu Psarou, ali znajte da je vrlo teško upasti uto društvo, tako da obucite najbolji kupaći koji imate i unapred napravite rezervaciju.

Zalasci

Ako ste mislili da se zalasci sunca ne razlikuju od mesta do mesta i da to nije razlog da posetite Grčku, onda nikada niste videli grčki zalazak sunca na ostrvu Santorini.To je pravi spektakl. Želite još neki predlog? Posetite rt Sunion i sedite na stepenište Posejdonovog hrama. Videćete divan zalazak, poput zlatnih kočija koje klize preko horizonta. I kao višnja na torti, tu je drevno utvrđenje Palamedes, iznad grada Nafpliona. Dok pada iza horizonta, sunce obasjava tvrđavu Burzi, koja se nalazi na malom ostrvu na drugom kraju zaliva, zaista je prizor koji nećete nikada zaboraviti

Arhitektura i istorija

Težnju i žeđ za istorijom i kulturom, odakle god da neko dolazi, može zadovoljiti odlaskom u Grčku. Arheološki nalazišta u Grčkoj, gledano po jedinici površine, ima najviše, više neko u bilo kojoj drugoj zemlji u Evropi i svetu. Prošetajte po Akropolju, otkrijte ostatke Knososa na Kritu i posetite Apolonov hram u Delfima. Divni osećaje i utiske sa takvih izleta ćete nositi sve do sledećeg odmora.

Terapijski programi

More je mnogo više od plaže i vodenih sportova, more je takođe terapija i njegova terapijska dejstva na čovekov organizam su neupitna. Mnogi grčki hoteli u svojim ponudama imaju šetnje pored mora, tretmane sa morskim algama, tretmane sa morskom solju. Vratićete se kući ne samo odmorni već i podmlađeni, u dobroj snazi i puni energije, sa ojačanim imunitetom. Na Eviji naći ćete mnoge izvore mineralne vode: radonska voda je najbolja za srce i nervni sistem kao i za endokrini sistem, a hidrogen sulfat može biti blagotvoran za zglobove. Banja Lutraki, blizu Korinta sa mnoštvom termalnih kupatila je jedna od najboljih u Evropi.

Domaća kuhinja

 

 

Ljubitelji hrane će zasigurno ceniti neverovatne ukuse grčke kuhinje. To je jedna od najstarijih kuhinja u Evropi. Jela su ovde bogata, ukusna, sjajno izgledaju i mnogo su zdrava. Grci jedu dosta svežeg povrća, morskih plodova, sira i mesa. Predlažemo da probate suvlaki, saganaki, pržene lignje. Recepti sadrže mnogo začinskog bilja, limunovog soka i naravno maslinovog ulja. Naravno, morate u povratku kupiti maslinovo ulje da vam se nađe. Nazivaju ga i grčkim zlatom, a najbolje je ono sa Kritaili sa Peloponeza, veoma je aromatično i sa pomalo voćnim ukusom. Hladno ceđeno se smatra najboljim, proizvedeno je na prirodan način, na sam dan kad su masline ubrane.

 

Prijava za Newsletter