Proglašene su najbolje evropske destinacije za vakcinisane turiste: Među njima je i Grčka

Evropska komisija nastavlja sa uvođenjem elektronskog pasoša koji potvrđuje vakcinaciju protiv COVID-19. Međutim, nekoliko država unutar EU već sada dozvoljava vakcinisanim turistima da putuju u određene regione. Organizacija Evropske najbolje destinacije (EBD) prikupile su informacije o ovim zemljama i napravile listu najboljih turističkih destinacija za tekuću godinu.

EBD je međunarodna neprofitna kompanija čiji je glavni cilj razvoj turizma u Evropi. EBD funkcioniše pod okriljem Evropske komisije i sarađuje sa velikim turističkim agencijama.

Organizacija je pripremila spisak zemalja koje su nedavno počele da primaju vakcinisane turiste u svojim regionima. Uglavnom su to zemlje čije ekonomijame koje u velikoj meri zavise od turizma.

Sajt EBD-a primećuje da Grčka, Portugal (konkretno autonomne regije Madeira i Azori), Švedska, Italija, Danska, Češka i Poljska nameravaju da olakšaju ulaz turistima koji su vakcinisani protiv koronavirusa.

Ova organizacija takođe napominje da se slične mere ispituju i za različite zemlje koje nisu članice EU, ali su popularne među turistima. Konkretno, Gruzija namerava da učini gore navedeno.

Island je prva evropska zemlja koja je izdala potvrde o vakcinaciji. To je opravdano činjenicom da Island nije članica EU, pa je stoga postupak odobravanja dokumenata tražio manje vremena i bio je jednostavniji. Istovremeno, Island je posvećen priznavanju sertifikata drugih zemalja koje su članice šengenske zone.

Preostale evropske zemlje sledile su primer koji je dao Island. Švedska, Italija, Danska, Grčka, Gruzija i Portugal planiraju da uspostave slična pravila. To je razlog što ih je sajt EBD-a u bliskoj budućnosti izabrao za najbolje turističke destinacije.

Na svom sajtu EBD nudi listu oblasti koje su pogodne za vakcinisane putnike:

  • Ostrva Kefalonija i Krit (tačnije Retimno) u Grčkoj
  • Gruzija, Tbilisi i okolina
  • Autonomna regija Madeira u Portugalu
  • Autonomna regija Azori u Portugalu
  • Čitav region Islanda
  • grad Cavtat u istorijskom području Konavle u Hrvatskoj
  • španska Sevilja

Prema predviđanjima EBD-a, lista ovakvih turističkih odredišta biće proširena u budućnosti. U kombinaciji sa odobrenjem evropskog pasoša za vakcinaciju za putnike koji su vakcinisani, neće postojati ograničenja prilikom kretanja po EU.

Prijava za Newsletter