Grčka se priprema za turističku sezonu. Da li će se granice otvoriti 14. maja?

Uprkos deprimirajućim rekordima iz 2020. godine, početak turističke sezone u Grčkoj zakazan je prema uobičajenom rasporedu. Prema premijeru Kiriakosu Mitsotakisu, Vlada namerava da značajno poveća broj turista ove godine. Osim toga, Premijer je negirao glasine u vezi sa odlaganjem turističke sezone u Grčkoj do kraja jula i početka avgusta.

Prema predviđanjima, ove godine zemlja namerava da postigne bar upola dobar rezultat uodnosu na 2019, koja je bila izuzetno uspešna za Grčku. Premijer je rekao da je turizam presudna finansijska „arterija“ grčke ekonomije koja je državi donosila 19 milijardi evra pre pandemije, ako se pozivamo na zvaničnu statistiku. Ukupno je zemlju posetilo više od 30 miliona posetilaca iz celog sveta.

Turizam u Grčkoj je veoma razvijen. Više od 350 hiljada pojedinaca zaposleno je u ovom sektoru. Stoga su karantinska ograničenja veoma uticala na ovu industriju: u 2020. godini sezona je počela tek 1. jula, a zemlju je posetilo 7 miliona ljudi, što je donelo ukupan prihod od 4 milijarde evra.

Premijer Kiriakos Mitsotakis izražava uverenje da će do maja 2021. Grčka biti uspešna u operaciji „Sloboda“, koja podrazumeva da će građani stariji od 60 godina i građani sa lošim zdravstvenim stanjem biti vakcinisani.
Kiriakos Mitsotakis aktivno podržava sve moguće inicijative i odluke kako bi se što ranije pobedila pandemija. Više puta je podržao uspostavljanje jedinstvenog evropskog sertifikata u vezi sa vakcinacijom. Mitsotakis je takođe razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netaniahuom o određenim pitanjima u vezi sa uvođenjem „zelenih pasoša“ za sve one koji su vakcinisani protiv covida i više nisu potencijalna pretnja za opšte zdravlje. Za ove turiste planiran je besplatan ulaz u Grčku.
Ako mere protiv pandemije budu opravdane, Grčka će ponovo moći da primi milione turista. Grčka se sprema da primi ove godine najmanje 16,5 miliona turista.

Foto: news.gtp.gr

Ministar turizma Haris Teokaris je, 9. marta, na virtuelnom sajmu Berlin-ITB 2021, nastavio sa iščekivanom najavom u vezi sa početkom turističke sezone u Grčkoj u 2021. godini.

Grčka namerava da otvori sezonu 14. maja. Prema ministru, to će se dešavati postepeno i nakon dogovora sa svakom od zemalja (očekuje se početkom aprila).

Prema ministrovim rečima, Grčka će ugostiti turiste ne samo iz Evropske unije već i iz Rusije, Belorusije i Ukrajine. U aprilu, grčke vlasti takođe razmatraju otvaranje granica za EU prema zemljama u kojima se vakcinacije odvijaju velikom brzinom - kao primer Teoharis je spomenuo zemlju Izrael.

Uslovi za ulazak:

  • Turisti će u Grčku moći da putuju ili sa potvrdom o vakcinaciji ili sa PCR testom ne starijim od 72 sata pre ulaska u zemlju.
  • Pored toga, po njihovom dolasku biće im rađeni selektivni brzi testovi.
  • U slučaju obolevanja od koronavirusa, troškove lečenja snosi grčka država.
  • Sva ograničenja koja važe tokom ovog perioda za lokalno stanovništvo odnosiće se i na turiste, na primer, upotreba maske.

Budite u toku sa novim informacijama sa nama!

Prijava za Newsletter