Grčka dobija svoj Cloud data centar

Kompanija Microsoft je podelila svoje planove u vezi sa cenrom za podatke u Grčkoj. Vest je objavio predsednik kompanije, Bred Smit, u Atini. Očekuje se da to bude do sada najveća investicija ove kompanije u Grčkoj.

Sama prezentacija projekta Centra za podatke je održana u Akropoljskom muzeju, gde je prisutstvovao i premijer Kirjakos Micotakis. Ceo događaj je prenosila i državna televizija ERT.

Centar za podatke će omogućiti skladištenje i upravljanje podataka putem Cloud-a. I druge zemlje iz okruženja će moći da ga koriste. Helenski centar za podatke će biti prvi Microsoft-ov projekat ovih razmera u Evropi.

Microsoft posluje u Grčkoj već 28 godina. Tek sada se ova kompanija odlučila za projekat ovolikih razmera. Taj korak je dokaz o poverenju koji ‘‘najjači igrači‘‘ sa svetskom reputacijom imaju u lokalne vlasti i državnu ekonomiju. Pregovori o završetku jednog tako važnog projekta za Grčku počeli su 9 meseci pre pomenutue prezentacije. Najbolji menadžeri ove kompanije zajedno sa grčkim predstavnicima vlasti su učestvovali u ovom projektu. Ova saradnja rezultiraće time da Grčka postane jedan od lokalnih cloud centara.

Sam trošak realizacije projekta je procenjen na oko 400 miliona eura. Zbirno, vrednost celokupne investicije biće oko milijardu eura. Procenjuje će da će zajedno sa početkom realizacije projekta početi i programi edukacije u polju informacionih tehnologija za oko 100.000 zaposlenih, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, za nastavnike i učenike i studente.

Za samu državu Grčku i za države u okruženju je važno i to da će se, sada zbog jednog takvog centra, podaci čuvati direktno u samom regionu. To će dovesti do smanjenja troškova digitalnih usluga za obične građane. U isto vreme, kvalitet tehnologija će biti unapređen. Kirjakos Micotakis je izrazio nadanja da će situacija za lokalne nedavno uspostavljene startup-e biti dodatno unapređena.

Jedna od inovativnih mogućnosti je i virtualna poseta drevnoj Olimpiji, na jedan nov način. Sve će to biti moguće putem Cloud centra. Tokom 2021, biće napravljena aplikacija koja bi omogućila projekciju svakog arhitektonskog spomemenika u 3D. To će svakako biti korisno za razvoj i širenje grčkog kulturnog nasleđa i razvoj turizma.Ista aplikacija se može korititi i u edukativne svrhe.

Izvor: greekreporter.com

Prijava za Newsletter