Atina će uskoro promeniti svoj izgled – grandiozni plan rekonstrukcije grčke prestonice

Velika pešačka ruta ili samo Velika šetnja (Great Walk) je ime najvećeg projekta transformacije centralnih delova Atine. Projekat će, koristeći 6,8km pešačkih staza, ujediniti sve istorijske celine grčke prestonice, znamenitosti i svetski poznate arheološke lokacije širom grada.

Lista planiranih projektnih aktivnosti je sledeća:

Trg Omonia

Prvo se krenulo od trga – nedavno je predstavljen rekonstruisan trg, a najveća promena i novost je veličanstvena fontana.

Ulice na potezu Panepistimiou-Patision:

Bulevar Panepistimiou je do sada imao 6 traka. Prema planu rekonstrukcije, planira se prenamena tri trake, koje će biti pešačka zona. Planirani su radovi na uređenju i ozelenjavanju. Kao rezultat, dobiće se  ulica koja će pored pešačke zone imati biciklističku stazu, traku za autobuse javnog prevoza, i dve saobraćajne trake za automobile.

Ulica Patision ( ulica 28. oktobra) je takođe planirana da bude rekonstruisana, kako bi se omogućila pešačka ruta do jednog od najznačajnijih obeležja grada – Nacionalnog Arheološkog Muzeja.

Ulica Kraljice Olge

Planirano je da Zapion bude povezan sa Hramom podignutim u čast bogu Zevsu, a ulica Dionisiu Aeropagu sa Starim Olimpijskim Stadionom, kao i sa brdom Arditos. Postojeća tramvajska linija će ostati.

Trg Sintagma

U samom srcu grada je planiran novi trotoar duž ulice Filinonon.

Pozorišni trg, Sudski sud i  Korai trg

Gradske vlasti planiraju da u celokupni plan uključe i rekonstrukciju tri trga. To će biti inicijator promene i za okolne delove grada koji se nadovezuju na pomenute celine.

Keramiokos – Platonova Akademija

Kao deo plana rekonstrukcije, biće formirana nova pešačka ruta između Platonove Akademije i starog dela Keramikos.

Pojedinačne ulice, poput Herodotou, Ermu, Atika, oblast Plaka (raskrsnica u Monastirakiju, ulice Dionisiu Aeropagu i Tisio), Mitropoleos biće oslobođene od automobilskog saobraćaja i postaće ulice u kojima jedino pešaci mogu saobraćati. Planira se i formiranje takozvanog Trgovačkog Trougla ( Trade Tiangle).

Kao još jedan deo projekta obnove, Vlada razmatra zabranu svakog vida motornog saobraćaja u istorijskom centru Atine. Ovaj režim će funkcionisati u periodu od šest meseci. Izuzeti će biti stanari centra koji koriste automobil, kao i određene usluge i delatnosti.
Potrebno je naglasiti da je ovakav projekat promene izgleda prestonice najveći još od kraja prošle decenije.

Izvor:  http://megalosperipatos.cityofathens.gr/

Prijava za Newsletter