Cene nepokretnosti u Grčkoj su porasle u 2019

Tržište nekretnina u najvećim grčkim gradovima pokazalo je impresivan rast cena u 2019. godini. Porast cena su osetili kako kupci tako i zakupci stanova. Prema podacima sa portala koji se bave nekretninama, grčko tržište je jedno od najbrže rastućih u južnoj Evropi. Najaktivniji učesnici na tom tržištu su strani investitori kojima je u interesu da prilikom kupovine nepokretnosti u Grčkoj dođu i do boravišne dozvole.

Prošlogodišnja statistika i cene

Najveći rast cena u 2019, zabeležen je u Solunu, drugom po veličini grčkom gradu. U poređenju sa 2018, prosečni rast je iznosio oko 28%. Ni Atina ne zaostaje mnogo. U prestonici je zabeležen porast od 27,8%. Na trećem mestu je luka Pirej, gde su cene napredovale za oko 16,3%.

Cene zakupa su takođe  drastično skočile. Na čelu te liste nalazi se Pirej, treći po veličini grad zaliva Saronikos. U poređenju sa prethodnom godinom, porast u proseku iznosi 25,2%.

Cene zakupa na ostrvima, u zalivu Saronikos, na Krfu, u Trikali i u centralnim i zapadnim predgrađima Atine porasle su od 19% do 23,1%.

Fenomen tržišta nepokretnosti

Skok cena u 2019 je, u mnogim delovima Grčke,  vratio vrednost nepokretnosti na nivo na kom su bile pre ekonomske krize. Ali u nekim gradovima i regionima u provincijama kontinentalnog dela zemlje u prošloj godini je zabeležen osetan pad što se cena tiče.  Stručnjaci iz oblasti nepokretnosti ne uspevaju da pronađu objašnjenje ove pojave. Na primer, pad vrednosti od oko 19,4% zabeležen je u oblasti Gravene, u zapadnoj Makedoniji, a u Trikali, Beotiji, Fohisu i u Drami taj pad iznosi 8,2%.

Ranijih godina je Atina bila grad sa najskupljim nepokretnostima. Ali ove godine je prestonica izgubila primat – Solun je odneo pobedu.Prema podacima housing price index-a, prosečan rast je 6,5%.  Stoga, ko god želi da priušti sebi nepokretnost u Grčkoj, trebalo bi da požuri  sada jer se nikakvo smanjenje cena se ne očekuje.

Prijava za Newsletter