Kompanija Fraport Greece planira modernizaciju aerodroma Makedonia

Fraport Greece razmišlja o dodatnom investiranju u aerodrom Makedonia u Solunu. Investicije nisu obavezujuće prirode i inicijativa je došla od rukovodstva kompanije. Grčko-nemački konzorcijum, koji upravlja sa 14 aerodroma u regionu je priveo kraju najveći deo investicionog plana vrednosti 450 miliona eura.

Plan modernizacije aerodroma

Prilikom prezentacije logističkog centra koji će biti otvoren na aerodromu Makedonia, Aleksandar Cinel, izvršni direktor  konzorcijuma Fraport Greece, ukazao je na to da pored samog aerodroma postoji parcela koja može biti iskorišćena za razvoj.

Prema prelimenarnim podacima, sam prostor je bio bi namenjen izgradnji šoping centra, dodatnog logističkog centra  i hotela. Rukovodstvo aerodroma Makedonia, kao primer razvoja navodi Sofitel Hotel, nedaleko do atinskog međunarodnog aerodroma E. Venizelos. Oni veruju da će takav hotel obezbediti veći promet putnika na samom aerodromu.

Nedavno, Fraport Greece i DHL Express Hellas su potpisali ugovor o saradnji na period od 10 godina. Prema tom ugovoru, DHL Express će biti nosilac najveće investicije u severnom delu Grčke, tačnije, sagradiće novi distributivni centar. Za tu namenu već je izdvojen budžet od 7 miliona eura.

Smanjenje broja putnika

Grčke finansije zavise od sektora turizma, te je, stoga, maksimalan značaj dat razvoju infrastrukture.

Jako mnogo finansijskih sredstava investira se u aerodrome, jer su to mesta na kojima započinje ugodan boravak gostiju. Ali, u turizmu ne ide sve uvek tako glatko.

Prema statistikama, putnički avionski saobraćaj iz Rusije, ka aerodromima u Atini, Iraklionu, Solunu, Krfu i Rodosu, drastično je opao u poređenju sa prethodnom godinom. U prva tri kvartala 2019, kroz ove aerodrome prošlo je 579.700 ruskih gostiju, a za isti period u 2018-oj taj broj bio je 626.800. Putnički saobraćaj je smanjen za 7,5% tokom samo jedne godine. Prema mišljenju turističkih radnika, Rusi su u 2019oj dali primat Turskoj kao svojoj destinaciji.

Najprimetniji pad zabeležen je na Kritu, Prema poslednjim podacima, ostrvo je u 2019oj posetilo 12,4% manje turista nego tokom 2018. Slično je i na Krfu. Sa druge strane, sever zemlje pokazuje dosta bolje rezultate, pa je tako, na solunskom aerodromu zabeležen pad od samo 1,25%.

Prijava za Newsletter