Grčko tržište nekretnina uspešno se oporavlja

Nakon dugog pada vrednosti, počeo je rast. U drugom tromesečju cene su počele rasti posebno brzo, nadmašujući stope rasta iz poslednjih 12 godina.

Brz oporavak sektora nekretnina olakšan je privrednim rastom i interesima stranih ulagača. Program Zlatne vize, koji garantuje dozvolu boravka prilikom kupovine nekretnine za 250.000 eura, takođe je uticao na pozitivnu dinamiku cena. Između januara i marta ove godine grčka ekonomija porasla je za 180 milijardi eura.

Statistika cena

Prema podacina kojima raspolaže nacionalna Banka, cene stanova u drugom tromesečju 2019. godine porasle su za 7,7% u odnosu na isti period prošle godine. S obzirom da je u prvom tromesečju 2018. rast bio samo 1,3%, možete shvatiti koliko se ovaj tempo ubrzao. Ekonomista iz Nacionalne banke, Nikos Munginas smatra da je ovo poskupljenje najbrže u proteklih 12 godina.

Samo u Atini, cene su na godišnjem nivou rasle 11,1%. To je zato što je glavni grad vrlo popularan među turistima koji  aktivno koriste Airbnb on-line platformu za iznajmljivanje stanova.  Slično važi i za druge grčke gradove i ostrva.

Cene nekretnina - stanova, kuća, vikendica - pale su za 42% tokom perioda krize od 2008. do 2017. Istovremeno je došlo do proračunskog deficita, teških hipotekarnih uslova i najviše stope nezaposlenosti među državama EU. U sektoru poslovnog prostora, zabeležen je značajan pad cena. Od početka 2019. godine cene poslovnog prostora u Grčkoj porasle su za 7%.

2019. trend prodaje

Porast je zabeležen u svim tržišnim segmentima. Mnogo je poslova sa stambenim i poslovnim nekretninama, bez obzira na to da li se radi o novim ili davno izgrađenim objektima. Investitori su gotovo jednako pokazali interes za nekretnine u svim regijama Grčke.

Nekretnine u glavnom gradu su isplativije u smislu ulaganja, ali skuplje. Stoga su mnogi kupci bili prisiljeni da preusmere interes na nekretnine u manje popularnim regijama. I pozitivni makroekonomski trendovi u zemlji omogućili su Grcima da sami kupe nove stanove, kuće i urede.

Prijava za Newsletter