Peloponez je predivno poluostrvo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Na Peloponezu  postoje jedinstvena istorijska mesta koja zaslužuju posebnu pažnju.

Monemvasia

Malo naselje  koje je u prošlosti bilo važno trgovačko mesto u Vizantijskom carstvu. Jedinstvena po tome što se nalazi na ostrvu koje je nastalo koje je erozijom otrgnuto od kopna.

Korintski kanal

Odluku o izgradnji vodovoda donio je car Neron, uz čiju pomoć je želeo uštedeti vreme na putu od Atine do Italije. Ipak, ideja je bila realizovana tek u XIX veku - kanal dubok 8 metara i širok 23 metara povezuje Jonsko i Egejsko more. Tako je trasa brodovima skraćena za 400 kilometara. Samo čamci idu samostalno, dok velike brodove vuče remorker. Prolazak nije dozvoljen linijskom trajektima I kruzerima.

Kalavrita

1821. godine Kalavrita je postala centar nacionalnog ustanka, koji se razvio u žestok rat protiv Turaka. Tokom Drugog svetskog rata, Nemci su streljali sve muškarce i u gradu je podmetnut veliki požar. Na gradskom tornju stoji sat koji uvek pokazuje isto vreme - 14 sati i 34 minute  - početak masovnog stradanja.

Napflion

Istorija grada je počela u mikenskom periodu. Arhitektura Napfliona je slična Veneciji: izgradnja je izvedena uz učešće italijanskih majstora, a grad je dugo bio pod zaštitom Mletačke Republike. Pošto je Napflion služio kao jedna od njihovih najvažnijih ispostava, Mlečani su u nju  uložili ogromna sredstva.  

Mikena

Mikena je najstariji polis sa jedinstvenom istorijom. Smatra se da je ovaj grad bio glavni grad antičke Helade, a mikenski kralj sa vojskom učestvovao je u opsadi Troje.

Mistra

U XIV veku to je bio dobro razvijen grad sa oko 40 hiljada stanovnika. Nalazi arheologa ukazuju na to da je grad posvetio mnogo pažnje razvoju umetnosti. Posebnu arhitektonsku vrednost čine ostaci katedrale  i manastira Perivleptos.

Diru Pećine

Ukupna površina 3  zasebne pećine je stotine hiljada kvadratnih metara. Trenutno se dve od njih nalaze pod vodom. Ipak, posetioci mogu da vide ogromne stalaktite i veličanstveno podzemno jezero.

Olimpija

Olimpija  je mesto gde su se održale prve Olimpijske igre. Predanje kaže da ih je prve igre u Olimpiji organizovao Herkul. Takmičenja su se održavala sve do 394. godine.

Mani

Sve zgrade u gradu podsećaju na male tvrđave jer je lokalno stanovništvo stalno moralo da se brani od osvajača. Možda se iz tog razloga veruje da potomci spartanskih ratnika žive u Maniju.

Pozorište u Epidaurusu

Jedinstvena arhitektonska struktura, upečatljiva po svojoj veličini i akustici, izgrađena je u čast talentovanom bogu medicine i isceljenja  Asklepija, On je bio omiljeni učenik Hirona. Kako legenda kaže, stradao je od Zevsove munje, kako bi ljudima omogućio da nastave da žive. Tako bar kaže predanje.

Prijava za Newsletter