Grčka je zauzela drugo mesto na listi najčistijih plaža

Kao što pokazuju međunarodne ocene, Grčka ima najčistije plaže na svetu. Zbog toga, možete sigurno odabrati odmor na moru i na kopnu Grčke, kao i na bilo kojem od mnogih ostrva na Egejskom i Jonskom moru.

Ove godine, kako je ocena kvaliteta plaža pokazala, Grčka se našla na počasnom drugom mestu i poseduje 530 Plavih zastava. Prestižna međunarodna nagrada dodeljena je za 15 luka i 515 obala. Samo region Halkidikija, koji se nalazi na severoistoku Grčke, ima blizu stotinu Plavih zastava. 92 plaže ove oblasti dobile su počasnu oznaku.

Plava Zastava

Program Plava zastava omogućava vam da se obavestite o  najčistijim  plažama u 47 zemalja. Nagrada se dodjeljuje od 1987. godine. Da bi je dobili, marina ili plaža moraju zadovoljiti stroge kriterijume. Međutim, najveća pažnja se posvećuje kvalitetu vode. Čak i ako su svi drugi zahtevi ispunjeni na najvišem nivou, a voda ima nezadovoljavajući kvalitet, međunarodna komisija neće doneti pozitivnu odluku. Takođe je važno da se ovo znamenje izdaje za samo jednu godinu. Po isteku ovog perioda, ponovo se vrši ocenjivanje.

Osnivač projekta je međunarodna Fondacija za obrazovanje u oblasti životne sredine. Ona takođe služi kao međunarodni koordinator projekta. Sedište fonda nalazi se u Danskoj. Svaki kontinent ima svoja predstavništva - njih 73 ima u celom svetu.

Tokom protekle godine, Međunarodna komisija je dodelila više od četiri hiljade nagrada. 695 luka i 3779 plaža dobilo je oznaku kvaliteta. Ove godine predstavnici komisije su zastavu dodelili I najvećoj peščanoj plaži u Atici u blizini jezera Vuliagmeni - Akti Vuliagmeni, najveću marinu u Atini - Alimos i kamp Bay na severoistoku Grčke u Komotiniju.

Simbol kvaliteta životne sredine

EIPP je nacionalni deo programa Plava zastava u Grčkoj. Ona je ta koja sprovodi procenu plaža u zemlji i donosi zaključke o njima. EIPP postoji od 1951. godine i najstarija je ekološka organizacija u zemlji.

Grci su veoma ponosni na veliki broj međunarodnih nagrada. Oni smatraju da je upravo Plava zastava ono što potvrđuje kvalitet i simbolizuje visok nivo zaštite životne sredine. Osim toga, ova nagrada je najprepoznatljivija i najcenjenija u svetu. Zbog toga mnogi turisti izaberu odmor samo na plažama koje su visoko cenjene od strane međunarodne komisije.

Prijava za Newsletter