‘’Golden Visa’’ u Grčkoj : nova pravila

Promenjeni su uslovi za dobijanje boravišne dozvole u ​​Grčkoj kroz ulaganje u nepokretnosti. Od početka 2023. godine, stranci koji žele da učestvuju u programu Golden Visa za dobijanje boravišne dozvole moraće da budu pažljiviji u izboru regiona u kom kupuju nekretninu u zemlji: u nekim regionima minimalni iznos ulaganja je povećan sa 250 hiljada na 500 hiljada evra.

Šta se promenilo u proceduri dobijanja boravišne dozvole za one koji žele da investiraju u nekretnine u ​​Grčkoj ?

U okviru programa Golden Visa, stranci mogu dobiti boravišnu dozvolu u Grčkoj za investitore i za celu njihovu porodicu pod posebnim pojednostavljenim uslovima. Ranije su, za sve koji su želeli da ulažu u grčku ekonomiju kroz kupovinu nepokretnosti, postojali jedinstveni uslovi: uložite najmanje 250 hiljada evra i aplicirajte za Zlatnu vizu. Od 2023. godine postalo je teže dobiti pravo na stalni boravak u zemlji: u nizu regiona minimalni iznos ulaganja se udvostručio.

Prema propisima donetim u Službenom glasniku Ministarstva pravde Grčke od 28.12.2022., sada u velikom broju regiona i opština, da bi dobio Zlatnu vizu i odgovarajuće mogućnosti za selidbu, stranac treba da kupi imovinu vrednu najmanje 500 hiljada evra. Još jedna promena je i to da sada to mora biti jedna nekretnina u vrednosti od  500 hiljada evra ili više.

Minimalna investicija za Zlatnu vizu u Grčkoj povećaće se sa 250 na 500 hiljada evra u sledećim regionima i opštinama:

  • Vari-Voula-Vuliagmeni, region Atika
  • Solun, Centralna Makedonija
  • Južne, severni i centralne opštine Atine
  • Ostrva Santorini i Mikonos u regionu Južnog Egeja

U regionima i opštinama koje nisu uvrštene na gornju listu, minimalni iznos ulaganja za Zlatnu vizu ostaje na istom nivou – 250 hiljada evra, koji se može odnositi za kupovinu bilo kog broja nekretnina.

Dobijanje boravišne dozvole po starim uslovima programa Zlatna viza u regionima u kojima je povećan minimalni iznos moguće je i dalje, ali samo ako se do 30. aprila tekuće godine uplati akontacija od 10% vrednosti imovine na račun prodavca. Ono što je bitno, avansno plaćanje mora biti potvrđeno predugovorom i pratećom dokumentacijom sa bankovnog računa prodavca. U ovom slučaju, potrebno je da se prijavite za Zlatnu vizu do 31. decembra 2023. godine.

Napominjemo da je od sada za prodaju/kupovinu dozvoljen prenos prava putem punomoćja izdatog i od notara strane države sa oznakom Haškog apostila.

Prijava za Newsletter