Evropljani počinju da sve više da ulažu u grčke nekretnine

Skoro šest milijardi evra stranci su uložili u grčke nekretnine između 2017. i 2022. godine. Samo u prvoj polovini ove godine zemlja je dobila 788 miliona evra investicija od stranih kupaca stambenih i poslovnih nekretnina. Među onima koji su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Grčkoj radi zarade, preovladavaju građani evropskih zemalja. Privlači ih mogućnost da svoj novac pretvore u prihod od zakupnine. Za državljane zemalja van Evropske unije, pak, motivacija da investiraju u Grčku je mogućnost, da kroz ulaganje, dobiju boravišnu dozvolu u okviru programa Zlatna viza. Podsećamo da je program privremeno obustavljen za državljane Ruske Federacije i državljane Belorusije.

Zlatna viza je pravi magnet za strane investitore. Barem, u velikoj meri zbog svog postojanja tokom pandemije i u trenutnoj globalnoj političkoj situaciji, potražnja za stambenim prostorom u Grčkoj od strane stanovnika pojedinih zemalja premašila je najoptimističnije prognoze proteklih godina. U periodu 2017-2021, građani zemalja koje nisu članice EU potrošile su 3,27 milijardi evra na investicije za Zlatnu vizu. Evropljani, koji nisu motivisani mogućnošću da dobiju boravišnu dozvolu u Grčkoj, u istom ovom periodu uložili su samo 1,85 milijardi evra.

Tokom proteklih pet godina, mogućnost kupovine nekretnine u Grčkoj češće je interesovala stanovnike zemalja van Evropske unije, ali se 2021. trend promenio. Više od četrdeset odsto onih koji investiraju u grčke nekretnine 2021. su državljani EU (473 miliona evra od ukupno 1,17 milijardi evra).

Prema statistici Banke Grčke za period 2017-2021, češće od ostalih Evropljana, stanove u Grčkoj kupovali su komšije sa Kipra (466 miliona evra od ukupnog broja), građani Nemačke (312 miliona evra od ukupnog broja ), Švajcarske (391 ml), Francuske (80 miliona evra) i Velike Britanije(176 miliona evra),  a 161 milion evra u stanove i kuće u Grčkoj  su uložili – Izraelci.

Prijava za Newsletter