10 obećavajućih velikih građevinskih projekata odobrenih 2022

Odeljenje za zaštitu životne sredine Kipra potpisalo je 2022. godine dokumente za pokretanje niza projekata neverovatnih obima i originalnosti. Deset najzanimljivijih su luka, parkovi, stambeni kompleksi, hoteli i poslovne zgrade. Realizacija projekata će dati značajan doprinos razvoju turističkog, useljeničkog i investicionog potencijala ostrvske države.

Novi objekti i renoviranje u luci Larnaka. Renovirana luka, u zemlji poznata kao Marina Larnaka, koštala je zemlju 1,2 milijarde evra. Na lokaciji između naftnih terminala i pristaništa Finikudes odrađeno je obimna renoviranje: otvoreni su restoran i kafići sa igralištem za decu, pojavio se veliki parking, obnovljeni trotoari na stazama i kvalitet ulice kao i osvetljenje su značajno poboljšani. U planu je i izgradnja većeg broja hotela, stanova i stambenih kompleksa, kao i radovi na proširenju lučkog basena, izgradnja skladišnih dokova i administrativnih zgrada.

Mandarin Park: šesnaestospratni centar sa 36 stanova, kancelarija i poslovnih prostorija u Limasolu. Toranj, visok oko 72 metra, zameniće Mairozu - na raskrsnici Ambelakiona i Georgiju Prvog.

Galerija u Limasolu: još jedan revolucionarni projekat godine. "Galerija" se gradi bukvalno 90 metara od mora - na samoj obali. Štaviše, u neboderu visine 76 metara biće samo 14 stanova, a ostatak će biti ustupljen kancelarijama sa panoramskim prozorima, restoranima, teretani sa bazenom.

Planirano je da Renesansa u Limasolu bude završena do 2024. Petospratnica, koja se nalazi u naselju  Panu Solomonidi, moći će da primi oko 400 stanara u stanovima, kao i još stotinak - zaposlenih u kancelarijama i uslužnim ustanovama koje će se otvoriti.

Walton Tower: kancelarijski toranj u Limasolu u oblasti Zakaki. U zgradi od sedam spratova biće smešteno više desetina kancelarija i nekoliko lokala, što će, prema strategiji graditelja i investitora, doprineti privlačenju većeg broja biznisa u ovo područje i na taj način uticati na njegov ekonomski razvoj.

U Platresu je 2022. godine pokrenut projekat zdravstveno-stambenog kompleksa Guru. Budžet izgradnje je 30 miliona. Konstruktivno, kompleks će se sastojati od 7 zgrada različite visine, među kojima će pored kuća, vikendica i vila biti i banje, kantine, poslovne zgrade, teretana.

U Geroskipu je u punom jeku izgradnja novog hotela vrhunske klase. Hotel sa pet zvezdica, koji je u štampi nazvan „arhijerejski“ zbog svoje lokacije na zemljištu u vlasništvu Kiparske pravoslavne crkve, imaće 8 spratova i baštu na krovu za udoban i bezbedan boravak gostiju. Naravno, zgrada od četrdeset metara imaće sve što je potrebno za udobnost gostiju: banje, restorane, kafiće, teretane, perionice, sobu za masažu, saunu, bazen itd.

U stambenom kompleksu planiranom za izgradnju u selu Mazotos, projekat predviđa 100 stambenih jedinica i sopstvene objekte za preradu otpadnih voda. Investitor obećava da će se pobrinuti za sve aspekte udobnog života u novom kompleksu, uključujući i to da je bilo lako doći tamo, i da unutra ima dovoljno mesta za odmor i parking.

U Pili su počeli da grade čitavo odmaralište, koje je upečatljivo po svojim razmerama. U projektu je 14 zgrada, najviša je visoka 18,7 metara. Ukupna površina biće dovoljna za otvaranje spa centra sa nekoliko bazena, sauna, teretana, uslužnih objekata, kao i kancelarija - za one koji žele da rade na tako živopisnom mestu.

Mackenzie Tower: još jedan toranj u Larnaki koji će primiti 57 porodica. Ukupna površina nove zgrade je više od 2500 kvadratnih metara: dovoljno za bazen i odličnu unutrašnju infrastrukturu kako za stanare tako i za njihove goste.

Photo: philenews.com

Prijava za Newsletter