Nekretninama u Pireju rastu cene zbog razvoja infrastrukture

Cene nekretnina u Grčkoj rastu srazmerno tome kako se zemlja razvija – njena infrastruktura i privreda. Zahvaljujući infrastrukturi, odnosno otvaranju nove metro linije u lučkom području Atine, oni koji žele da kupe stan u Pireju treba da požure – kvadratni metri na severoistočnoj obali Saronskog zaliva već poskupljuju. Osim toga, unapređenje saobraćajnih veza povećava investicionu privlačnost Pireja -  najveći komercijalni i industrijski grad u zemlji nastaviće da raste. Neki veliki investitori su već u završnoj fazi dobijanja dozvole za veliki razvoj područja, gde su nedavno otvorene 3 nove metro linije.

Pre dve godine Pirej je pojačao vezu sa prestonicom – redovnim tramvajima i I.S.A.P. S.A. (Električne železnice Atina-Pirej) išla je između luke i centra. Tada su analitičari prvi put počeli da govore o tome da će cene stanova ovde uskoro značajno porasti. Sada kada su se, pored kopnenog prevoza, u lučkom centru pojavile i tri metro stanice, postalo je nešto jeftinije kupiti kuću u Pireju nego stan u Atini. Početkom druge polovine ove godine prosečna cena kvadrata stana u centru bila je oko 1.630 evra, što je za 12 odsto više nego u istom periodu godinu dana ranije.

Pirej ima velike razvojne perspektive, smatraju vlasti u zemlji i brojni investitori. Činjenica je da su stambeni blokovi u područjima novih metro stanica, kao i zgrade koje su za posovni prostor, daleko od najnovijih. Takve nekretnine u Atini se uglavnom renoviraju, dok u lučkom delu metropole nije sve tako ružičasto. Međutim, situacija se već menja: napuštene i prazne nekretnine se ruše ili rekonstruišu, čime se otvaraju nove mogućnosti za komercijalizaciju i naseljavanje perspektivnih područja.


izvor :Spitogatos

U različitim delovima Pireja, cene rastu neravnomerno. Na primer, u Palea Kokinia i Kaminia cena je porasla za 41% za dve godine, a u Agia Sotsia i Tamburia - za samo 14,3%. U poslednje dve godine prodajne cene nekretnina u oblasti Pireja porasle su za 17%. Značajan uticaj na nalet potražnje, a sa njim i sve veće interesovanje investitora i preduzimača, ima nedostatak modernog razvoja u većini delova grada. U ovu oblast planiraju ulazak investitori sa svojim projektima, za koje je razvojna perspektiva područja više nego očigledna.

Moguće je da bi mnogi projekti koji su započeti ove godine mogli biti u fazi završetka da nije intervenisala pandemija. Tokom pandemije, investicije u Atini i Pireju, kao i u celoj zemlji, primetno su stale, posebno one iz inostranstva i privatne, iako rad na projektima razvoja ovog prestoničkog okruga praktično nisu ni prestajali – nove metro stanice, putevi i opštinske zgrade su dokaz za ovo. Sada se priliv novca u prestonicu ne samo oporavio, već je u nekim sektorima postao znatno veći nego pre pandemije. Stoga oni koji žele da ulažu u nekretnine sa dugoročnim profitom sve više razmišljaju o nekretninama u široj Atini i njenom lučkom delu. Štaviše, ova oblast je podjednako isplativa i za one koji planiraju da se presele, i za one koji žele da kupe stan radi izdavanja. Evo samo nekoliko primera stanova koji su dostupni za kupovinu u oblasti Pireja:

Stan 50 m² u Atini - 148 000 €

Duplex 141 m² u Atini - 355 000 €

Stan 100 m² u Atini - 290 000 €

Prijava za Newsletter