PDV na novgradnju u Grčkoj neće se primenjivati do kraja 2024. godine

PDV na novgradnju u Grčkoj neće se primenjivati do kraja 2024. godine Grčka ekonomija, uprkos nedavnoj pandemiji, primetno se stabilizovala poslednjih godina. Vlada zemlje uspela je da zemlju izvuče iz krize kompetentnom unutrašnjom politikom, razvojem turističkog sektora, kao i regulisanjem poreza na imovinu u Grčkoj. Tako je još 2019. godine odlukom republičkog rukovodstva obustavljena naplata PDV-a za nove nekretnine sa građevinskom dozvolom izdatom posle 1. januara 2006. godine do 2023. Pre neki dan, u svom govoru na Solunskoj međunarodnom sajmu , Kirijakos Micotakis najavio je produženje poreskih olakšica za još godinu dana – do kraja 2024. godine.

 

Šta je razlog i kako  investitori mogu doći do poreskih olakšice za novogradnje?

U 2019. godini, kada je prvi put najavljena obustava naplate PDV-a na novogradnje, premijer zemlje je govorio o značaju koraka za razvoj građevinske delatnosti i prodaje nekretnina kako građanima tako i strancima. Grčko tržište nekretnina je u 2019. godini zabeležilo rast od 7,7%. U velikoj meri zahvaljujući poreskim olakšicama, rast je nastavljen, iako ne bez fluktuacija u kontekstu globalne ekonomske situacije tokom godina pandemije i  u svetlu  događaja iz 2022. godine.
 
Investitori imaju veliku korist jer štede na troškovima registracije nekretnina u Grčkoj. Dakle, kupac, bez obzira na državu poreskog rezidentstva, pri kupovini nepokretnosti u Republici Grčkoj dužan je da plati porez od 3,09% - za kvadratne metre, čija je dozvola za izgradnju izdata pre 1. januara 2006. godine ( ili bilo koje imovine sekundarnog tržišta); ili 24% (PDV) ako je građevinska dozvola izdata nakon 1. januara 2006. U okviru privremenih olakšica PDV-a od 24% nećete morati da ga plaćate do kraja 2024. godine, što će značajno smanjiti poresko opterećenje. za kupce nekretnina. Dakle, kupovinom bilo koje nekretnine, kupac mora da plati samo porez od 3,09%.

Ispostavilo se da je nakon usvajanja zakona i njegovog produženja na godinu dana od prvobitno planiranog perioda, kupovina nove nekretnine u Grčkoj dosta jeftinija. Ovo nije jedina poreska olakšica, zemlja se aktivno razvija u smislu prilika za investiranje, te stoga Vlada stalno razmišlja o novim načinima da privuče novac u građevinski i turistički sektor. Za 2022. postoji nekoliko programa koji omogućavaju kupcima stambenih i komercijalnih kvadrata u Grčkoj da dobiju boravišnu dozvolu i niz drugih pogodnosti.

 

Prijava za Newsletter