Grčka ekonomija ubrzano raste

Direktne strane investicije u grčke nekretnine u 2022. godini sustigle su u totalu brojke iz 2019. godine i to nije jedini pokazatelj rasta privrede zemlje. Tako je već u prvom kvartalu 2022. godine UBS, švajcarski finansijski holding, najavio promenu predviđenih pokazatelja BDP-a Grčke u pravcu rasta. Istovremeno, Ministarstvo finansija zemlje saopštilo je da se budžetski deficit pokazao znatno manjim od onog koji je bio predviđen kada je usvojen glavni finansijski dokument zemlje.

UBS je početkom 2022. godine predstavio prognoze rasta grčkog BDP-a od 4%. Ali već u prvoj polovini godine, holding je revidirao svoju prognozu na osnovu brzog oporavka turističkog sektora u Grčkoj - sada stručnjaci očekuju rast do 5,7%. Upravo je sektor turizma jedan od ključnih izvora prihoda za budžet zemlje. Zbog činjenice da je još više turista posetilo zemlju u leto 2022. nego u predpandemijskoj 2019. godini, Grčka će moći da ubrza tempo ekonomskog rasta. Prema analitičarima, tokom ove turističke sezone zemlja će moći da zaradi više od 20 milijardi evra u sektoru ugostiteljstva, dok je 2019. godine u istom periodu kasa popunjena samo za 18 milijardi evra.

Potražnja za turizmom i nekretninama u Grčkoj nisu jedini razlozi zbog kojih se ubrzao ekonomski rast zemlje. Dakle, prvo što jasno govori o višim stopama rasta BDP-a od očekivanih jeste njegov skok od 7% na godišnjem nivou već na kraju prvog kvartala. I u drugom kvartalu Ministarstvo finansija je konstatovalo stabilizaciju poreskih prihoda. U 2022. za prva dva kvartala 2021. godine porezi su plaćeni za 31% više nego u istom periodu 2021. U istom kvartalu rast prihoda od turizma u odnosu na 2021. iznosio je 330% u odnosu na isti period prošle godine.
I domaće i strane investicije u Grčkoj rastu, tržište se stabilizuje, banke imaju više poverenja u poslovanje i stoga vraćaju kredite. Naravno, kreditni oporavak se ne dešava bez pomoći finansijskih injekcija iz Fonda EU za oporavak i održivost. Ipak, promene poreskog zakonodavstva, kao i niz drugih faktora, nisu mogle da ne utiču na prelazak iz stagnacije u rast.

U svakom slučaju, ciljni budžetski deficit od 5,8 milijardi dolara je mnogo veći od stvarnog od 1,16 milijardi dolara. Jednostavnim rečima, za 7 meseci država je zaradila više, a potrošila manje od planiranog, što jasno doprinosi njenoj ekonomskoj stabilnosti i otvara izglede za dalji rast.

Prijava za Newsletter