Grčka je u avgustu, po broju gostiju, dostigla nivo iz 2019

U avgustu 2022. grčki turizam privukao je skoro isti broj ljudi kao i pre pandemije 2019. Odsustvo Rusa gotovo da nisu oštetili turistički sektor, a neki hoteli su i bez njih rezervisani do kraja sezone već u prvim danima nakon otvaranja. . Predstavnik grčkog parlamenta Vasilis Kikilijas je u svom nedavnom intervjuu primetio da je u avgustu bio pravi bum u lokalnim odmaralištima - svake sedmice u avgustu, po milion ili više gostiju iz celog sveta dolazilo je u Grčku na odmor. S jedne strane, zbog stalno rastuće popularnosti odmarališta Grčke, raste i njena investiciona atraktivnost, s druge strane, postoji opasnost da se zemlja ssuoči sa tako negativnom pojavom kao što je prekomerni turizam, koji joj očigledno neće koristiti.

Prekomerni turizam je termin koji opisuje negativne posledice velikog priliva turista u određenu zemlju, grad ili lokaciju. Prevelik priliv onih koji žele svojim očima da vide nešto strašno popularno često dovodi do pogoršanja kvaliteta života lokalnog stanovništva, ali i ekološke i kulturne degradacije.

Prema podacima grčkog ministarstva turizma, zemlja je uspela da obori rekorde iz 2019. u pogledu prijema turista već u julu. Posetioci često preferiraju odmarališta Hanija (Krit) i Rodos. Štaviše, turisti su uglavnom državljani Velike Britanije i Nemačke. I stanovnici baltičkih država su ovog leta  voleli Grčku.

Turistička sezona u Grčkoj je 2022. počela ranije nego inače. Vlada zemlje takođe planira da ove godine primi turiste kasnije nego inače. Na primer, u leto je pokrenuta velika reklamna kampanja za promociju zimskih praznika u Grčkoj, namenjena evropskim penzionerima. Glavni konkurent Grčkoj za pažnju penzionera iz EU koji vole da zime provede u toplim krajevima je Turska, dok je ova druga često skuplja. Posebno oštro to primećuju oni koji žele da kupe nekretnine u Grčkoj – stanovanje je ovde pristupačnije, a oporezivanje povoljnije nego u Turskoj, što je uzrokovano željom vlasti da povećaju investicionu atraktivnost zemlje.

Prijava za Newsletter