Završena obimna rekonstrukcija trga Sintagma

Stanovnici i posetioci Grčke ponovo mogu da uživaju u šetnji donjim delom trga Sintagma koji je otvoren posle obimne rekonstrukcije. Obnovljena atinska Sintagma postala je pristupačnija za osobe sa invaliditetom, kao i za roditelje sa kolicima i druge kojima su potrebne rampe i široki trotoari. Ukupno je dodato 1300 kvadratnih metara prostora na postijećih 2300 kvadrata donjeg dela Sintagme za udoban boravak.

Poslednjih godina, ne samo Atina, već i cela Grčka se transformiše u urbanizovaniju  sredinu, dostupnu za sve bez izuzetka. Istovremeno, projekti koji se realizuju uvek obezbeđuju maksimalno očuvanje istorijskih karakteristika zemlje  čija teritorija obiluje vekovnim nasleđem. U slučaju ovog konkretnog trga to je nasleđe grčkog kralja Otona Bavarskog. Treba istaći i zalaganja za očuvanje prirode i poboljšanje ekološke situacije. Oni koji su radili na Sintagmi uspeli su da održe tu delikatnu ravnotežu između istorije i modernosti, urbanizma i prirode.

Planirana i implementirana poboljšanja na trgu Sintagma uključuju:

  • Proširenje pešačke zone ispred ulice Ermou
  • Sadnja zrelih stabala koja će obezbediti hlad i udobnost turistima, a takođe će pomoći u održavanju kvaliteta vazduha u područjima koja se graniče sa kolovozom.
  • Reorganizacija kolovoza – smanjenje saobraćajnih traka sa šest na četiri – radi smanjenja broja automobila, buke i zagađenja vazduha izduvnim gasovima.
  • Odvajanje autobuske trake i proširenje broja autobuskih stajališta, olakšavajući gostima i stanovnicima da se kreću gradom bez sopstvenog automobila.
  • Postavljanje urbane opreme i malih arhitektonskih formi, posebno obnova kišne kanalizacije, kanti za otpatke, postavljanje dve javne česme.
  • Radovi na poboljšanju rasvete - 50 novih svetala ne samo svetlijih, već i mnogo ekonomičnijih od starih, što će dugoročno pomoći gradu da smanji troškove ali  i svetlosno zagađenje.
  • Prilagođavanje infrastrukture za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom.


Izvor: newsbomb.gr

Prijava za Newsletter