7 činjenica koje idu u prilog privatnim investicijma u grčku ekonomiju

Grčka ne predstavlja samo mediteranske plaže i originalnu kuhinju sa akcentom na sveže lokalne proizvode. Sve više ljudi vidi investicioni potencijal u zemlji koja se naziva „kolevka civilizacije“. Prihodi od turizma čine oko 20% grčkog BDP-a, a priliv turizma nakon duge pandemije i ograničenja izazvanih njom stalno raste. Shodno tome, ulaganja u nekretnine na Balkanu danas, mogu se višestruko isplatiti u doglednoj budućnosti i dugoročno. Štaviše, neki državni programi za strane investitore gotovo su najlakši način da građani vanevropskih zemalja uđu u Evropsku uniju sa pravom da posluju, rade i putuju bez viza.

Samo za Vas, u jednom članku smo pronašli, proverili i prikupili činjenice o Grčkoj, koje nisu poznate ni svim starosedeocima Helade. Ono što je bitno da napomenemo, svaka činjenica je neosporan argument o turističkom i ekonomskom potencijalu zemlje.

1. Grčka godišnje ugosti do 16 miliona turista. Sredozemno, Jonsko i Egejsko more privlače posetioce iz celog sveta. Ljubitelji ronjenja, odmora na plaži i aktivnosti na otvorenom, kao i poznavaoci istorijskih i kulturnih spomenika, kojih u ovoj zemlji ima mnogo, lete na Rodos, Krit i Mikonos.

2. 95% Grka je pismeno i obrazovano, što ukazuje su privrede i kulture unutar zemlje vrlo razvijeni. Takođe, nivo kulture društva vidljiv je u čistoći ulica, njegovanim travnjacima, uljudnosti u komunikaciji među strancima.

3. Grčka je lider po broju istorijskih i arheoloških muzeja, a Atina se zvanično smatra jednim od najstarijih gradova u Evropi. Svako ko voli istoriju i ceni priliku da stupi u kontakt sa mestima svetske baštine Uneska svakako treba da poseti Grčku.

4. Prosečan životni vek u Grčkoj je oko 80 godina. Zemlja je među prvih trideset zemalja u svetu po očekivanom životnom veku. Osim toga, visok je procenat stogodišnjaka, a većina starijih je aktivno – klima, kuhinja i atmosfera Mediterana tome veoma pogoduju.

5. Ne više od 137 km od bilo koje tačke u Grčkoj do mora. Zanimljivo je da su nekretnine u blizini obale prilično pristupačne u poređenju sa cenama u drugim evropskim zemljama sa izlazom na more.

6. Grčka proizvodi najmanje 7% svetskog mermera, a Naksos je dom najvećeg nalazišta šmirka na svetu. Zemlja takođe aktivno trguje ribom, maslinama i maslinovim uljem.

7. Grčki poreski sistem je organizovan relativno jednostavno, a s obzirom na veliki broj pogodnosti za strane i domaće investitore, može se nazvati i lojalnim. Otuda stalno rastući priliv investicija u turizam u Grčkoj i lokalne nekretnine.

Prijava za Newsletter