5 razloga za kupoviunu nekretnine u Grčkoj

Nekretnine u inostranstvu su investicija koja je korisna ne samo za očuvanje kapitala. Kupovina kuće ili stana u Grčkoj otvara mnogo mogućnosti - od mogućnosti da u bilo kom trenutku dođete na odmor do dobijanja boravišne dozvole u ​​Grčkoj za celu porodicu i prijatnih poreskih olakšica za vaš novčanik. U ovom članku smo sastavili pet razloga za kupovinu imovine u inostranstvu tj.u Grčkoj, pa hajde da detaljno pogledamo koje bi to bile potencijalne prednosti  takve kupovine.

Pristupačne cene nekretnina

Možete kupiti nekretninu u Grčkoj čak i sa relativno malim budžetom. Prema „Compare the Market“, popularnom britanskom servisu za poređenje cena u Evropi, grčki kvadrati su među najpristupačnijim u odnosu na prosečni prihod unutar Evropske unije – jeftiniji su samo u Letoniji. Štaviše, na svetskoj rang listi pristupačnosti Grčka je na 8. mestu po cenama kuća i stanova.

Poreske olakšice za startape i digitalne nomade

Predstavnici digitalnih profesija i startapa mogu da podnesu zahtev za vizu „digitalnog nomada” kako bi legalizovali svoj boravak. Uslovi poreskog boravišta su veoma fer i dostupni svima, uključujući i građane država koje nisu članice Evropske unije.
 
Osim što mogu da žive i rade u iznajmljenom ili domu u svom vlasništvu u Grčkoj, digitalni nomadi takođe imaju privilegiju poreske olakšice – samo polovina njihovog stranog prihoda biće oporezovana tokom prvih sedam godina boravka u zemlji. Visina prihoda za dobijanje digitalne nomadske vize mora biti najmanje 3.500 evra mesečno.

Paušalni porez za strane penzionere

Balkan ima sve uslove za ugodan boravak ne samo "digitalnih nomada", već i penzionera. Stoga, svako ko želi da se povuče iz zagađene metropole u ​​udobnost mediteranskih gradova može kupiti kuću u Grčkoj i dobiti poresku olakšicu kao bonus.
 
Strani penzioneri, državljani zemalja koje učestvuju u sporazumu o saradnji u oblasti poreske administracije ili zemalja potpisnica dokumenta o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Grčkom, mogu postati poreski rezidenti zemlje i plaćati samo 7% poreza na sve vrste prihoda u zemlji. Ovo je značajna ušteda, jer za građane porez na dohodak u Grčkoj dostiže 44 odsto u zavisnosti od izvora prihoda.

Privilegije za učesnike investicionog programa Golden Visa

Program Golden Visa za dobijanje boravišne dozvole u ​​Grčkoj za investitore podrazumeva prilično skromno minimalno ulaganje u nekretnine u zemlji po standardima EU - 250 hiljada evra. Jednostavnim rečima, za ovaj iznos možete kupiti stan ili kuću u Grčkoj i dobiti pravo na boravišnu dozvolu koja važi 5 godina za vlasnika i članove njegove porodice. U Portugalu ćete za isti set privilegija morati da platite najmanje 500 hiljada evra.
 
Nosilac „Zlatne vize” u Grčkoj nema ograničenja za ulazak i izlazak iz zemlje. Investitori takođe mogu da otkriju ceo šengenski prostor i mogu, ako žele, da podnesu zahtev za državljanstvo nakon sedam godina boravka u Grčkoj.

 
Ugodna mediteranska klima

Pristupačne cene nekretnina i privilegije koje Grčka pruža digitalnim nomadima, penzionerima i investitorima su svakako važne, ali ne zaboravite na glavnu vrednost zemlje – njen povoljan geografski položaj,  istoriju i prijateljsku kulturu. Oni koji su bar jednom bili u Grčkoj znaju kako se ovde srdačno dočekuju gosti, kako meštani izgledaju srećno i kako „polako“ žive – bez vreve koja se sreće u velikim gradovima.
 
U bilo kom kutku Grčke možete uživati na suncu više od 2700 sati godišnje, što je u proseku jedan i po do dva puta više nego u većini evropskih zemalja. Nacionalna kuhinja je bogata voćem, povrćem i zdravim morskim plodovima koji su u najsvežijem obliku dospeli na trpeze Grka. U svakom pogledu, Grčka je zemlja za život: udobna, umereno urbanizovana, puna mogućnosti za one koji žele da se presele ili jednostavno kupe nekretninu kako bi investirali i uštedeli kapital.

Prijava za Newsletter