1. jula počela je izgradnja autoputa Pafos-Polis na Kipru

photo:evropakipr 

1. jul 2022. godine, prema rečima ministra saobraćaja, bio je istorijski dan za Kipar, na današnji dan počela je izgradnja autoputa Pafos-Polis, koja je planirana pre mnogo godina. O autoputu se prvi put pričalo 80-ih godina, ali je gradnja tek sada počela. Predsednički kandidat i lider vladajuće stranke Averof Neofitou napomenuo je da bi, da se sa granjom počelo pre 20 godina, bilo moguće mnogo uštedeti na njoj, ali sada preliminarna cena projekta iznosi 140,345 miliona evra, što je verovatno nedovoljno za izgradnju svih planiranih elemenata automobilske trase.

Neposredno pre početka radova održana je simbolična ceremonija otvaranja u ataru naselja Marafunda i Tsada. Prema projektnoj dokumentaciji, prva polovina puta išla bi od Aja Marinude na izlazu sa autoputa Limasol-Pafos. Ruta će ići kroz Marafundu, Cadu, Armu, Kalepiju, Stroumbi, Kili. Trasa druge polovine puta još nije zvanično objavljena, ali je poznata njena ukupna dužina - 31 km.

Šef Ministarstva saobraćaja Janis Karousos je, nakon što se upoznao sa planom izgradnje autoputa, napomenuo da će realizacija projekta pozitivno uticati na razvoj Kipra. Konkretno, novi put će pomoći da Polis postane atraktivniji u smislu turizma i investicija, kao i da se poboljša kvalitet infrastrukture i života u celoj toj regiji. Očekuje se da će nakon završetka izgradnje, predviđene za 3-4 godine, nekretnine na Kipru poskupeti, a strani turisti će češće posećivati severozapadni deo ostrva, koji je manje-više nezgodan za posetiti.

Autoput je projektovan tako da nije potrebno ulaziti u sam Pafos da biste putovali do Polisa iz Nikozije, Larnake ili Limasola. Za uključenje na novi put biće dovoljno da se njime krene sa postojećeg autoputa u ataru naselja Agia Marinuda. Naime, autoput će biti napravljen u vidu dvotračnog autoputa sa ograničenjem brzine od 100 km/h. Na trasi su predviđeni tuneli, nadvožnjaci, vijadukti i nekoliko podzemnih pešačkih prelaza.

Projekat, koji je 2022. godine lider države prepoznao kao prioritet, više puta je nailazio na kritike. 2017. godine, državni revizor Odiseas Michaelides nazvao je izgradnju ovog puta bacanjem novca. Ipak, nakon usvajanja sadašnjeg plana razvoja Republike Kipar, poboljšanje kvaliteta automobilske infrastrukture, prema mišljenju stručnjaka, predstavlja jedan od najefikasnijih koraka ka poboljšanju ekonomije i privlačenju stranih investicija.

Prijava za Newsletter