Visoko obrazovanje u Grčkoj za strance: opšte informacije

Visoko obrazovanje u Grčkoj za strance je potpuno besplatno, potrebno je platiti samo prvu godinu učenja jezika – od 700 evra – i smeštaj. I ovo relativno malo ulaganje u obrazovanje isplati se besplatnim obrocima u studentskoj menzi i posebnim pogodnostima: putovanja, posete kulturnim događajima, muzejima. Istovremeno, pristupačnost i državna podrška studijama su teški, ali daleko od jedinih argumenata u korist upisa na grčki univerzitet.

Osobine obrazovnog sistema u Grčkoj

 
Grčka ima javne i privatne visokoškolske ustanove. Svi oni su u nadležnosti Ministarstva prosvete i vera. Ali, iako je država 2012. godine priznala ravnopravnost diploma državnih (davanje besplatnog obrazovanja) i privatnih (koje plaćaju) univerziteta, diplomcima nedržavnih koledža i univerziteta teže je doći do posla. Jedina značajna prednost studiranja na privatnom univerzitetu u Grčkoj za strance je obrazovanje na engleskom jeziku. U državnim obrazovnim institucijama većina kurseva se izvodi na grčkom, sa izuzetkom nekih master programa.

Nivoi visokog obrazovanja u Grčkoj odgovaraju evropskom sistemu:

  • Dodiplomske studije - od 6-8 semestara, u medicini - od 12 semestara.
  • Magistarske studije – 2-4 semestra.
  • Doktorat – 6 semestara.

Struktura grčkog obrazovanja zadovoljava svetske standarde, ali je sam pristup u detaljima malo drugačiji od onog u drugim zemljama Evropske unije. Upravo je Antička Grčka svojevremeno postala kolevka naučne i filozofske misli, au 21. veku je sačuvan niz studentskih tradicija u zemlji sa dugom istorijom. Ista opšta dostupnost obrazovanja, koja se manifestuje ne samo u tome što je besplatno. Na predavanje na fakultetu može doći svako, za to nije potrebno da bude upisan na kurs, pa stoga često u učionici, uz studente, ima zainteresovanih svih uzrasta koji samo žele da slušaju predavača .

Znanje na grčkim univerzitetima se ocenjuje na skali od deset poena. Da bi rad bio kreditiran, učenik treba da dobije najmanje 5 bodova za njega, dok ocene mogu biti razlomke i 8,5 je već „odličan” rezultat. Kolokvijumi, uglavnom samostalni, izjednačeni su sa ispitima koji se održavaju svakog semestra. Postoje dva semestra godišnje: jesensko-zimski - od septembra do decembra i prolećni - od februara do juna. Univerzitet odlučuje u kom formatu će ispitati studente po svom nahođenju. Za uspešno položene ispite studenti skupljaju studentske kredite – sve u skladu sa pravilima Bolonjskog sistema.

5 argumenata u korist dobijanja visokog obrazovanja u Grčkoj

Na grčkim univerzitetima svaki student samostalno formira svoj raspored, određuje termine za polaganje ispita, bira izborne predmete i traži načine da se što brže uključi u naučnu ili bilo koju praktičnu aktivnost u izabranom pravcu. To daje određenu slobodu delovanja, a zbog interdisciplinarnog pristupa diplomci imaju visoku konkurentnost na tržištu rada, u poslovnim i istraživačkim aktivnostima.


Možete učiti besplatno, osim toga, studenti imaju ukusne obroke u univerzitetskim menzama, a posebna studentska karta pruža pogodnosti za putovanja i zabavu. Čak i ako uzmemo u obzir troškove života u zemlji, grčko visoko obrazovanje će koštati manje nego u većini evropskih zemalja. Generalno, život u Grčkoj za studente je prilično udoban i jeftin.

Strani kandidat ne mora da polaže prijemne ispite, dovoljno je da prijemnoj komisiji obezbedi overen prevod svedočanstva o završenom srednjem obrazovanju na grčki jezik. Za prijem nije neophodno čak ni znanje grčkog – strancima se daje godinu dana da nauče jezik na specijalnim plaćenim kursevima na univerzitetu.

Grčke diplome su priznate ne samo u zemljama EU, već gotovo u celom svetu. Osim toga, postoji i izvestan nedostatak kvalifikovanog kadra unutar zemlje, pa ako želite, nakon diplomiranja možete pronaći posao i ostati u Grčkoj uz pravo na dobijanje radne vize ili boravišne dozvole.

Grčka ima prijatnu klimu, umerene cene, relativno visok nivo bezbednosti i razvijenu studentsku zajednicu, moguće je da ćete posle diplomiranja poželeti da kupite nekretninu ovde i ostanete.

Prijava za Newsletter