Centar grada Limasola će se bukvalno promeniti u narednim godinama! A ovo je važno za one koji planiraju da kupe kuću tamo.

Važna vest za sve koji planiraju kupovinu nekretnine na Kipru - Odeljenje za zaštitu životne sredine Republike Kipar odobrilo je plan modernizacije centralnog i zapadnog dela Limasola.

O čemu se radi? Činjenica da će najpopularniji turistički centar, meka svih koji sanjaju da žive s pogledom na more, sada primetno „narasti“. U centralnim kvartovima pojaviće se višespratnice do 60 metara, odnosno stambene zgrade do 12 spratova. U narednim godinama videćemo još veće „nebodere“ između zaliva i Nove luke – to će biti dozvoljeni neboderi do 120 m! Drugim rečima, na budućim razglednicama sa pogledom na Limasol, vremenom ćemo videti stambene zgrade od 30 spratova i poslovne centre.

Odluka Odeljenja do sada još nije dobila status radnog dokumenta, ali je već usvojena, a mnoge građevinske kompanije koje već duže vreme čekaju na odobrenje svojih projekata tek treba da prionu poslu.

Koji delovi grada će promeniti svoj izgled?

  • Ulice Gladstonos, Navarinu i Aneksartisijas, kao i niz drugih u centru između avenije Makarios i mora. Ovde preovlađuju poslovne zgrade, fakulteti, škole, obrazovni centri.
  • Svojevrsna „pustara” koja se prostire od ivice mora do Ruzveltove avenije, stariji se sećaju da su ovde nekada bile vinarije, a danas se značajan deo prostora može nazvati „napuštenim”
  • Segment između zaliva i Nove luke - ako se danas može nazvati "industrijskom zonom", onda će u narednim godinama ovo područje postati koncentracija stambenih i poslovnih objekata, kao i turistički orijentisanih zabavnih sadržaja.


Kako će se promeniti izgled centra Limasola?

Po svemu sudeći, stručnjaci su bili u pravu, predviđajući da će nekretnine u Limasolu vrlo brzo izgledati drugačije. Tako će iz centra grada postepeno nestajati stari objekti koji nemaju istorijsku vrednost. Ipak, ne svi – sve lepo, ali oronulo biće pažljivo restaurirano, pred građanima i turistima će se pojaviti obnovljene fasade.

Rekonstrukcija neće biti izvedena spontano, već po strogom konceptu: gradske vlasti nameravaju da popularnim primorskim kvartovima daju „više vazduha“ i pokušaju da „puste“ pogled na more na ulice i trgove tamo gde ga nije bilo. Kako će se ovo sprovesti? Novogradnja će se odlikovati visokim prizemnim etažama kroz koje se može videti.

Koje konstrukcije na prvom mestu očekivati?

Već skoro pet godina mnogi investitori prijavljuju projekte za realizaciju u Kaniki i kod Nove luke. Već je poznato da je Odeljenje za urbanizam odobrilo čak šest projekata u okruženju, iz kojih će biti izgrađeno 15 visokogradnji, neke do 43 sprata.

Prijava za Newsletter