Pitanja i odgovori

Najčešće postavljana pitanja koja se tiču kupovine nekretnine od kompanije Grekodom Development.

 

Koji je iznos dodatnih troškova prilikom kupovine nekretnine u Grčkoj?

 

Troškovi koje plaća kupac:

  • Naknada za advokata je 1,5% od cene imovine navedene u kupoprodajnom ugovoru (stvarna ili cena iz katastra , zavisi od dogovora kupca i prodavca) plus PDV 24%
  • Naknada notaru, kao po pravilu, je otprilike 1,5% od cene navedene u kupoprodajnom ugovoru plus PDV 24%
  • Iznos poreza na prenos zavisi od dobijanja građevinske dozvole
    • Ako je izdata pre 2006. porez je 3.09%
    • Ako je izdata posle 01.01.2006. porez je24 %
    • Naknada za registar u katastru 0,5%
    • Naknada za našu kopaniju nije uključena u cenu i iznosi 2% plus PDV 24%

Da li sajt pokazuje stvarnu cenu imovine?

Usluga Grekodom Development kompanije iznosi 2% od stvarne cene imovine (plus PDV 24%, naknada je formalno navedena u kupoprodajnom ugovoru) . Ta naknada je zajednička za sve agencije za nekretnine u Grčkoj i plaća se od strane kupca u ratama (neki iznos se plaća nakon potpisivanja predugovora, a jedan nakon potisivanja konačnog). Ova naknada nije uključena u cenu imovine, a cene koje su prikazane na našem sajtu su stvarne cene tražene od vlasnika nekretnine. Kupac ima priliku da pregovara sa vlasnikom imovine (u Grčkoj je pregovaranje prihvatljivo uvek i svuda) što potvrđuje našu iskrenost i pouzdanost. Osim toga kupac ima priliku da uporedi naše cene sa cenama neke druge kompanije. Mi Vam garantujemo da su naše cene 10 % niže. Mi njima upravljamo, jer ne postoje posredničke između naše kompanije, vlasnika imovine i kupca – samo te tri strane ssu uključene u ceo proces.

Da li ima godišnji porez na imovinu u Grčkoj?

Godišnji porez na imovinu u Grčkoj je uveden u septembru 2011. Njena visina zavisi od veličine i mesta gde se nalazi. Porez plaćaju isključivo vlasnici imovine i ne odnosi se na stanare. Računi za porez stižu poštom, zajedno sa računom za električnu energiju. Ukupan iznos poreza će biti između 160-1000 €.

Koji delovi Grčke su najpopularniji kod Ruskih i inostranih kupaca?

Većina kupaca je zainteresovana za kupovinu na poluostrvu Halkidiki, najvećim delom zbog svojih plaža i čistom moru kojima je dodeljena „Plava zastava“ – najveća ekološka nagrada od EU. Stručnjaci ocenjuju ovu oblast najvećom ocenom kada se upoređuju cena i kvalitet. Nekretnine koje se nalaze na trećem prstu, su jedne od naših specijalnih ponuda. Ovaj deo Grčke može da se pohvali svojim prekrasnim prirodnim pejzažima i jedinstvenim ambijentom uzvišenog mira koju legenda opisuje kao zemaljsko zemljište Bogorodice.

Druge oblasti koje su stekle popularnost kod kupaca su nekretnine u Solunu i Atini. Redovni letovi tokom cele godine povezuju ove gradove sa Moskvom i drugim Ruskim gradovima što ih čini otvorenim za poslovne aktivnosti i za prvoklasan odmor u gostoljubivoj Grčkoj. Da li postoji jedna osoba koje se ne raduje da poseduje nekretninu u srcu kulturnog i poslovnog života Grčke i ko ne bi želeo da uživa u pogledu na antičke spomenike i ruševine, i ne bi voleo da oseti hiljadama godina slavnu istoriju ove zemlje?

 

Grčka ostrva su odavno omiljena kod turista iz raznih zemalja kao što su Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija. Krit je jedno od najvećih Grčkih ostrva. Okruženo je legendama i mitovima, i ulepšava boravak posetiocima svojom prirodnom lepotom, svojim jedinstvenim planinskim predelima, klisurama prekrivenim gustom šumom, drevnim ruševinama i spomenicima i prekrasnim plažama sa belim peskom poput snega. To je mesto gde je ljudska civilizacija nastala pre mnogo vekova, i moderni Krit ostaje jedno od najatraktivnij letovališta na svetu.

 

Koja su dokumenta potrebna za kupovinu imovine u Grčkoj?

Paket potrebnih za kupovinu nekretnine nije velik i lako ih je prikupiti. Sadrži:

  • Validni pasoš
  • Validna viza
  • Dokument koji potvrđuje boravišnu adresu (pasoš zemlje prebivališta)
  • Potvrda o zaposlenju , dokument kojim se potv rđuje glavna okupacija kupca (vrsta okupacije nije obavezna)
  • Kopija poreske deklaracije (ili poreza na dohodak; NDFL), ili bilo koja druga potvrda o prihodima (potvrda o primanjima, izvod iz banke itd.). Iznos prikazanih prihoda nije u nikakvoj korelaciji sa cenom imovine. Ovaj dokument je potreban da bi ste se registrovali kao poreski obveznik u Grčkoj.

Koliko je potrebno vremena da se završi kupoprodajni proces i da se dobije dokument kojim se potvrđuje vlasništvo nad nekretninom?

Prvo, potencijalni mora da se registruje kao poreski obveznik i otvori račun u Nac banci Grčke. Za to je potrebno par sati i moguće je završiti u toku jednog dana. Nakon toga naš advokat počinje sa proverom imovine, koja može da potraje nekoliko dana u slučaju da su svi dokumenti u dobrom stanju, ili malo duže ako nameravate da kupite malo komplikovaniju jedinicu (kao što je hotel ili poslovni prostor) ili zemljište. Nakon toga, ako je kupac spreman da plati pun iznos imovine, ugovor poreza na prenos se potpisuje. Nakon toga se svi dokumenti dostavljaju nadležnom organu i upisuje se u registar. Potvrda se izdaje za 5 dana. Dakle, ove formalnosti u vezi kupovine imovine mogu biti završene u roku od 7 dana (osim ako se ne jave neke okolnosti koje ometaju proces, odnosno ako kupac nije spreman da plati punu cenu imovine ili ako ima mnogo dokumenata za proveru pre potpisivanja ugovora).

Mogu li računati na podršku Vaše kompanije ukoliko želim da iznajmim nekretninu koju sam kupio?

Da, naša kompanija pruža ovu vrstu usluge. Možemo Vam pomoći da pronađete stanara, i ovaj prihod Vam garantuje konstantan prihod dok živite van Grčke.

Prijava za Newsletter